Ober? Nog een rondje graag

Heb je 'm gezien? Die bar van Van der Hoop Bankiers wordt ook verkocht in de faillissementsverkoop. Iets voor jou?

Nee, man. Ik heb al een bar?

Je hebt al een bar?

Ja, vijftien jaar geleden heb ik de bar van Textlite gekocht. Dat was een producent van zaktelexen, die na een hoop gedoe bankroet ging. Het enige meubelstuk in de directiekamer was die bar. Loei van een ding. Inclusief bierpomp en frituur. Het was onze eerste aankoop?

Aankoop?

Ja, Raymond, je kent hem wel, hij schreef boeken over uitgevers, nu zit 'ie in Den Haag. We zouden iets nieuws beginnen. Het Museum van de Gevallen Helden. Vol memorabilia van de mannen en vrouwen die het Nederlandse bedrijfsleven groot wilden maken, maar hun karwei niet konden afmaken.

Noem eens wat...

Nina Brinks video waarop zij twee duimen opsteekt vlak voordat de koers van World Online begint te kelderen. De optiecontracten van directie van DAF, toen ze in 1989 naar de beurs gingen. Op de eerste dag maakten ze die opties te gelde, terwijl het zogenaamd lange termijn betrokkenheid moest geven. En niemand in Nederland die het wist, want bestuurders hoefden dat hier toen niet te melden. Vier jaar later was DAF bankroet.

Sneu.

We zoeken ook de originele bandopname van het gesprek van Joep van den Nieuwenhuyzen op 31 juli 1991 met zijn effectenmakelaar toen die de koers van HCS in mekaar dreunde. Dat leverde bedrijvendokter Van den Nieuwenhuyzen een slepende rechtszaak op wegens beurshandel met voorkennis. 'Nom de dieu, toch', zegt hij als hij beseft dat hij miljoenen aandelen heeft gedumpt.

Is die Van den Nieuwenhuyzen de vader van die man die nu gedagvaard wordt wegens wanbeleid bij een RDM-dochter?

Nee, is dezelfde. Hij was er vroeg bij. We maken overigens ook een aparte Ahold-zaal. We hebben al wat originele pizzadozen die de opgetrommelde bankiers en juristen tijdens de boekhoudschandaalcrisis in Zaandam op 22 februari 2003 niet wilden opruimen. We zoeken nog wat side letters. Maar we hebben Cees van der Hoeven historisch memo van 3 juli 2002. There are no skeletons in Ahold's closet.

Wat is dat gebrul?

Oh, Raymond kon de Ferrari kopen van 'Bill' de Vlugt, ooit topman van Van Leer. Hij ruimde in 1999 het veld toen Finnen een bod deden op Van Leer en hij direct zijn opties te gelde maakte. Hij wilde zo graag een Ferrari kopen. Zin in een ritje?

Waarheen?

Naar de Van der Hoop veiling. Een bar heb ik al, maar ze verkopen ook de wijnvoorraad.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga