Nonnetje

In het zoete water van de Oostvaardersplassen toont het vrouwtje van het nonnetje ( Mergellus albellus) zich een verwoed duiker. Telkens schiet deze watervogel, die behoort tot de familie van de eenden, de diepte in, langs de rietstengels. De vogel mist niet een keer; het is halverwege maart en elke keer komt het vrouwtje met een zilveren visje te voorschijn. Je kunt haar spoor onder water volgen aan de wilde rimpelingen. Het nonnetje-vrouwtje heeft een kastanjebruine kap over de kop, helwitte wangen en keel. De snavel toont fijne zaagtanden. Hiermee houdt ze de prooi een tijdje klem, alvorens die in te slikken. Het vrouwtje is als wintergast talrijker dan het mannetje, dat een fraai verenkleed biedt van azuurwit met zwarte lijnen. De kop van het vrouwtje is 'zwakgekuifd'. De vogel broedt niet in Nederland, wel in Scandinavië en Rusland. Nog enkele weken en dit vrouwtje trekt ver weg; het blijft ongelooflijk.

Nonnetje. Foto Rein Hofman. Hofman, Rein