Moord als een Corleone in de Godfather-game

De game 'The Godfather', gebaseerd op de gelijknamige maffiafilms, is het duurste computerspel aller tijden. Bart Funnekotter geniet ervan, in het New York van de jaren '40

THE GODFATHER: Vlak voor zijn dood verleende Marlon Brando (don Vito in de film) nog zijn medewerking aan het computerspel
THE GODFATHER: Vlak voor zijn dood verleende Marlon Brando (don Vito in de film) nog zijn medewerking aan het computerspel

Het wordt avond in Little Italy. Oude kranten waaien over straat en voetgangers haasten zich naar huis, de hand op hun hoofddeksel. Plotseling komt een auto met piepende banden de hoek om gereden. De chauffeur scheurt over de stoep, vol gas. Wie niet wegspringt, vliegt over de motorkap. Met gierende remmen komt de wagen tot stilstand. De bestuurder springt naar buiten en haalt een mitrailleur tevoorschijn. In een regen van kogels zakken drie mannen ineen die op wacht staan voor een café. Gillend van paniek zoeken de omstanders een goed heenkomen. Welkom in het New York van The Godfather, het duurste computerspel aller tijden.

Toen uitgever en spelontwikkelaar Electronic Arts (EA) drie jaar geleden aankondigde dat men een game ging maken die gebaseerd was op het eerste deel uit de Godfather-trilogie van Francis Ford Coppola, werd dat voornemen met scepsis begroet. Was het wel mogelijk om van zo'n cinema-icoon een computerspel te maken dat als game geslaagd was, zonder de film al te veel geweld aan te doen? Wie zich een weekend opsluit met The Godfather The Game kan die vraag maar op een manier beantwoorden: ja, of si, zo je wilt.

The Godfather The Game bestaat uit twee delen. In het ene deel van het spel kun je vrijuit door het New York van de jaren veertig lopen. Je kunt winkels afpersen, handeltjes overnemen en het gevecht aangaan met de andere maffiafamilies. De personages uit de film kom je hierbij niet tegen. Het andere deel van de game is wel nauw verknoopt met de belevenissen van Don Vito, Sonny, Tom Hagen en de andere leden van de familie Corleone. Door het volbrengen van opdrachten die zij je geven krijg je een steeds hogere rang binnen la famiglia.

18-plus rating

Het personage van de speler is aan het begin van de game een jaar of twintig. In een steegje in Little Italy wordt hij door buurtgenoten in elkaar geslagen. Gelukkig schiet Luca Brasi, de gespierde arm van de familie Corleone, je te hulp. Met een loden pijp verbrijzelt hij het hoofd van je belangrijkste belager. Het bloed spat in het rond. Meteen wordt duidelijk waarom de game een 18-plus rating heeft meegekregen. Het geweld wordt uiterst grafisch in beeld gebracht. Brasi legt je vervolgens uit hoe je de rest van je vijanden in elkaar kan slaan. Knokken in The Godfather doe je niet, zoals in zoveel andere spellen, door zo snel mogelijk op een knopje te drukken. Je moet het rechterpookje van je gamepad gebruiken om je arm naar achter en dan met kracht naar voren te brengen. Hierdoor voelt het vechten een stuk 'echter' aan. Ook is het mogelijk je slachtoffer bij de kraag te pakken en door elkaar te schudden, of met zijn hoofd op de toonbank van zijn winkel te slaan.

Die laatste vaardigheid komt goed van pas als je van de Corleones, die je in hun familie opnemen, je eerste opdrachten krijgt. Die bestaan eruit dat je bakkers, slagers, kroegbazen en bordeeleigenaren zo ver krijgt de familie 'beschermingsgeld' te betalen. Dat doen ze uiteraard niet zonder de nodige overreding. Wie niet gevoelig is voor verbale dreigementen, moet fysiek een handje geholpen worden bij het nemen van zijn beslissing.

Als je eenmaal een winkel hebt overgenomen, loont het de moeite om elders in het gebouw op zoek te gaan naar illegale handeltjes. Overal in New York wordt drank verkocht, gegokt en gesmokkeld. Deze ondernemingen zijn in handen van de andere families, die altijd een aantal mannetjes op wacht hebben staan. Zij laten zich niet intimideren. Je kunt ze alleen uitschakelen door ze te vermoorden. Dat kan door ze overhoop te schieten, maar als je niet de aandacht wil trekken is het ook een optie om ze te wurgen of hun nek te breken. Punt van kritiek: op een gegeven moment begint het op te vallen dat alle hotels wel heel erg op elkaar lijken, en dat in ieder pakhuis de bewaking op dezelfde plaats staat. Maar dan ben je wel tien uur spelen verder.

dwalen door new york

Door je steeds meer zaken toe te eigenen word je rijker, en stijg je in aanzien. Je werkterrein beperkt zich overigens niet tot Little Italy. Alle belangrijke wijken van New York - Brooklyn, Midtown, Hell's Kitchen, New Jersey - staan tot je beschikking. Dit is een van de sterkere punten van The Godfather. De enorme kaart geeft je de mogelijkheid om uren rond te dwalen zonder dezelfde plek twee keer tegen te komen. Gewoon een ritje maken over de Westside Highway met een gestolen taxi, of nog mooier, een gestolen politieauto, is al meer dan de moeite waard. Geniet van de omgeving terwijl je vol gas door het verkeer slalomt.

Spelers van het populaire spel Grand Theft Auto zal dat bekend voorkomen. Ook in deze game kan je vrijuit over de plattegrond reizen. Wat The Godfather l aantrekkelijker maakt dan GTA is het andere, missie-georiënteerde deel van de game, waarin je opdrachten moet uitvoeren.

In dit gedeelte van het spel speel je een rol in de film. EA mocht aan de belangrijkste gebeurtenissen niets veranderen, dus het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de aanslag op Vito Corleone te verhinderen. De gamer bestuurt de ambulance die de gewonde Don naar het ziekenhuis moet brengen, binnen vier minuten en daarbij achtervolgd door schietende maffiosi.

Er zijn nog veel meer beroemde scènes waarin je een rol speelt, zoals het neerleggen van een paardenhoofd in het bed van een Hollywood-producer en het achter de toiletbak verstoppen van het pistool waarmee Michael Corleone Solozzo vermoordt. Al naar gelang de beslissingen die je neemt in het aanvaarden van dit soort missies, het veroveren van de stad op de concurrentie en het plegen van huurmoorden, kent The Godfather The Game drie verschillende eindes.

EA verdient het dat het financiële risico dat ze met dit spel hebben genomen beloond wordt, zodat ze doorgaan met het ontwikkelen van dit soort 'grote' games. Kopen dus, niet branden of downloaden. The Godfather is binnen dit genre het beste spel dat je in 2006 zult spelen. Basta!

The Godfather The Game (voor pc 49,95 en voor PS2 en Xbox 57,95, Electrionic Arts) *****

    • Bart Funnekotter