Medische complicaties door ruzie

Het Maasziekenhuis in Boxtel verbiedt twee van de vijf chirurgen die er werken bepaalde operaties nog uit te voeren. Ook zal een aantal chirurgen het ziekenhuis moeten verlaten.

Dat heeft de directie van het Maasziekenhuis gisteren bekendgemaakt. Er is zo veel ruzie in de chirurgenmaatschap dat er bij operaties complicaties ontstaan.

Gisterochtend berichtte De Telegraaf dat er door de ruzies op de afdeling chirurgie drie patiënten waren overleden. Bij 64 patiënten zou een operatie ook niet goed zijn verlopen, maar zonder dodelijk afloop. Dat zou zijn gebleken uit een extern onderzoek naar de problemen in de maatschap, door de emeritus hoogleraar algemene chirurgie Theo van Vroonhoven. De directie van het ziekenhuis zei in een reactie op het bericht dat er 'geen relatie is te leggen tussen het medisch handelen van de chirurgen en het overlijden van de patiënten'. Al was er 'niet altijd een even verstandige medische actie of beslissing genomen'.

Later zei de directie dat bij 42 van de 216 patiënten die in 2005 door de chirurgen waren geopereerd, complicaties waren opgetreden. Die waren niet allemaal terug te voeren op de conflicten. Maar de 'complicatiegraad' was wel te hoog, zei de directie. Vorig jaar werden 64 patiënten na complicaties opnieuw geopereerd.

De extern deskundige Theo van Vroonhoven wil niet inhoudelijk ingaan op het bericht in De Telegraaf gisteren. Het rapport was vertrouwelijk en alleen bestemd voor de directie, zegt hij. Hij zegt wel dat wat De Telegraaf meldde onjuist is. Het Maasziekenhuis vroeg hem onderzoek te doen omdat de problemen in de maatschap al jaren bestaan. Ruud Verreussel, algemeen directeur van het Maasziekenhuis, zei gisteren dat al eerder is geprobeerd om de chirurgen hun ruzies te laten bijleggen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet geen reden om in te grijpen. De inspectie vertrouwt erop, zegt een woordvoerster, dat de directie de slecht functionerende chirurgen nu snel uit het ziekenhuis zal verwijderen.