Mannen met baarden

Het gezichtshaar is terug, zag Jetty Ferwerda. Geen lange baarden, gelukkig, maar modellen en filmsterren zijn de stoppels wel voorbij

PRIKKEND: mannelijke baardmodel bij Kris Van Assche Foto Peter Stigter © PHOTO PETER STIGTER
PRIKKEND: mannelijke baardmodel bij Kris Van Assche Foto Peter Stigter © PHOTO PETER STIGTER Stigter, Peter

Mannen met baarden zijn in. Ja, ho. Van die mannen die dus eigenlijk altijd zo'n glad blotebillen gezicht hadden, frisgewassen en subtiel geparfumeerd - die mannen hebben nu een baard. En die zijn helemaal hip. De New York Times signaleerde het onlangs in de Verenigde Staten en noemde George Clooney (met baard in de film Syriana), acteur Hugo Weaving (bekend van The Matrix en nu met baard in V for Vendetta) en modeontwerpers als Matthew Williamson (o.a. werkzaam bij Pucci) en Christian Lacroix.

Als je erop gaat letten zijn het opvallend veel modemensen die een baard laten staan. Wij signaleerden Viktor Horsting van het internationaal vermaarde modeduo Viktor & Rolf, ontwerper Eric Frenken (niet toevallig ook in dienst bij eerdergenoemd duo) en mode-ontwerper Jan Taminiau. En nog even terugkijkend naar de laatste serie herenmodeshows in Parijs en Milaan, zijn er hier en daar modellen met een beginnende baard te zien. En dat is voor de herenmodewereld heel wat, want doorgaans moeten de armen en torso's van de manlijke modellen eerst geschoren worden voordat ze ook maar een stap op de catwalk mogen zetten.

Het zou flauw zijn om in de opkomende baard de invloed van moslim-mannen op het modebeeld te zien - zoals eerder deze maand de modetrend van laagjes en bedekkende kleding werd toegeschreven aan moslima's. We zijn het misschien even vergeten - net als die hoofddoekjes die in de jaren vijftig de keurige huisvrouwkapsels tegen weer en wind moesten beschermen - maar mannen met baarden zijn net zo Hollands als de klompen en molens. Hoe heten ze ook alweer? Jan, Piet, Joris en Corneel? Dat moeten mannen met baarden zijn! Waar zeevaart is, is haar, zullen we maar zeggen. En hoewel wij er persoonlijk niet zo weg van zijn, zijn er genoeg vrouwen en mannen die als een blok vallen voor mannen met een baard. Als een soort bewijs van kracht, manlijkheid en viriliteit.

De huidige tendens verklaren wij anders. Het is de reactie op de metroseksueel, of misschien wel van de metro-man. De man die zich dagelijks scrubde, scheerde, plukte en waxte heeft er genoeg van. Hij wil er niet langer uitzien als een jochie, als een padvinder. Als de perfecte schoonzoon. Woest en puur moet het zijn. En wellicht is het een reflectie van de melancholische stemming waarin de mode zich momenteel bevindt, terug naar vroeger toen een baard nog heel gewoon en zelfs gedistingeerd was. Het begint met een stoppelig gezicht, maar eindigt met een serieuze baard. Trendwatchers hebben de nieuwe man met gezichtshaar al de überseksueel gedoopt.

Maar het blijft wel beschaafd. De überseksueel houdt ook van Toscaans ingerichte huizen, pastelkleurige pakken en mediterraan gegrillde groenten. En een volle Vader Abraham-baard vindt hij hopelijk overdreven. Dat maakt meteen jaren ouder en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

    • Jetty Ferwerda