Levenslang voor Richard H.

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de 34-jarige Richard H. uit Zoetermeer veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, wegens moord op zijn vrouw Claudia (31) en zijn twee dochters van vijf en drie jaar. Het openbaar ministerie had ook levenslang geëist. H. vermoordde zijn gezin in zijn woning in de nacht van 6 op 7 april 2005. Hij begroef de lichamen in de bossen bij het Brabantse Alphen-Chaam. Daarna gaf hij zijn vrouw en kinderen als vermist op.

Tien dagen later arresteerde de politie Richard H. als verdachte, onder meer na de vondst van bloedsporen bij de woning en in de auto van H. Na zijn arrestatie bekende hij de moorden. Hij bleek een relatie te hebben met een Poolse vrouw, die hij via internet had leren kennen. Een paar dagen voordat zij naar Nederland kwam, raakte hij in paniek. Hij had tegen haar gezegd dat zijn gezin hem had verlaten en dat hij alleen woonde. Hij sloeg zijn vrouw in haar slaap op haar hoofd met een honkbalknuppel en wurgde haar. Daarna wurgde hij hun dochters, ook in hun slaap. Het weekend dat daarop volgde, bracht hij met zijn vriendin door in zijn huis.

De voorzitter van de Haagse rechtbank, R. Elkerbout, noemt de moorden in het vonnis 'gruwelijk en uiterst lafhartig', 'bruut en volstrekt zinloos', getuigend van een 'volkomen gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven', en gepleegd uit 'puur eigenbelang'. Het leed voor de nabestaanden was volgens Elkerbout 'onbeschrijflijk en onherstelbaar'.

De rechtbank vindt levenslang onontkoombaar, gezien de uitzonderlijke ernst van de misdrijven, het leed dat de naaste familie van de slachtoffers is aangedaan en de schok die de moorden in de samenleving hebben veroorzaakt.