Lente zet niet door

Ruim een week is het nu zacht geweest voor de tijd van het jaar en dit weekeinde blijven de temperaturen boven de norm. Toch lijkt de lente volgende week niet door te zetten. Met een naar noord tot noordwest draaiende wind wordt er koudere lucht aangevoerd.

Vanochtend kan de paraplu een nuttig gebruiksvoorwerp zijn, want er trekken een paar stevige buien over het land. Net als gisteren knapt het echter in de loop van de dag op. Rond het middaguur zijn de meeste buien al oostwaarts weggetrokken en vanmiddag breekt de zon geregeld door. Bij een matige, aan zee krachtige zuidwester wind, varieert de maximumtemperatuur van 11 graden op de Wadden tot 15 graden lokaal in Brabant en Limburg.

Vanavond en vannacht blijft het wellicht droog, maar morgen scheert een kleine, maar venijnige storing langs ons land. Opnieuw gaan er dan een paar buien vallen en ook de wind gaat opspelen. De zuidwester wordt aan zee af en toe hard, misschien zelfs even stormachtig langs de Zeeuwse kust. De middagtemperatuur komt rond 12 graden uit.

Maandag is de wind sterk geluwd, maar wel naar het noordwesten gedraaid. Vanuit die richting begint koudere lucht binnen te stromen. Het wordt rond 10 graden en later kan er een regen of hagelbuitje vallen. De dagen daarna wordt het slechts 6 tot 10 graden en 's nachts komt het landinwaarts tot vorst aan de grond. Vooral landinwaarts ontstaan er overdag veel stapelwolken, die tot de beruchte aprilbuien uitgroeien.