'Leedvermijding heerst'

'Er is geen geluk. Er is alleen maar leed', stelt de schrijver Marcel Möring in zijn essay Lijdenslust, dat gisteren is verschenen ter gelegenheid van de vijfde Maand van de Filosofie (april). De auteur van onder meer Het grote verlangen hekelt het moderne streven om lijden uit te bannen.

'Leed is iets geworden wat niet hoort, en als het onvermijdelijk is en zich toch voordoet, dan wensen we er niet mee te worden geconfronteerd', schrijft Möring in zijn essay. De moderne technologische oorlogvoering op afstand en de euthanasiepraktijk noemt hij als voorbeelden van leedvermijding.

'Geluk is leed dat kortstondig wordt vergeten ten behoeve van de eigen, even kortstondige, zielenrust', schrijft Möring. De schrijver maakt korte metten met de stelling van 'gelukspsychologen' als de Amerikaan Martin Seligman dat geluk aan te leren is. Volgens Seligmans Authentiek Geluk Index zou Möring twintig procent gelukkiger zijn dan zijn medemannen, en 'een van de blijste schrijvers van Nederland' moeten zijn. 'Een vreemde uitkomst voor iemand die gedurende lange periodes van zijn leven was aangewezen op antidepressiva.'