Haperende fiscus gaat te weinig na

Door grote interne problemen controleert de Belastingdienst te weinig aangiften. Er worden onvoldoende onderzoeken bij bedrijven gestart en faillissementsfraudes onderzocht. De automatisering hapert. Reorganisatie heeft gefaald. De werkdruk neemt toe.

Dat blijkt uit een intern memo van het hoogste managementteam van de fiscus dat in het bezit is van deze krant. Individuele ambtenaren bevestigen dit. Zij vinden staatssecretaris Joop Wijn (Financiën, CDA) te ambitieus gezien de dagelijkse praktijk, die vaak moeizaam is. 'We leven in een Kafkaiaanse organisatie waar angst heerst', zo schrijft een medewerker in een ander stuk. Een woordvoerster van de Belastingdienst, waar ruim 30.000 ambtenaren werken, zegt niet op de hoogte te zijn van misstanden. Vandaag verloopt de termijn waarop miljoenen hun aangifte voor 2005 kunnen doen, behalve als uitstel is aangevraagd.

Afgelopen weekend hebben ongeveer 2.000 ambtenaren overgewerkt om voor 1 april de zorgtoeslag en huursubsidie toe te kennen. Dat gebeurde met de hand omdat de computers niet in staat bleken 1,1 miljoen aanvragen te verwerken. Duizenden ambtenaren kwamen daardoor niet aan controlewerk toe. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt dit. De vakbond en belangenorganisatie van de hogere belastingambtenaren (VHMF) signaleerde al enkele maanden geleden grote problemen. 'Wij maken ons heel ernstig zorgen over de slechte werkverhoudingen', zo schreef het bestuur onlangs aan zijn leden. Het bestuur wijt de problemen aan een mislukt experiment met een nieuwe managementstijl. Tweede Kamerlid Ferd Crone (PvdA) krijgt naar eigen zeggen 'regelmatig berichten' van bezorgde ambtenaren, ook anoniem. 'Ik vind dat het tijd wordt om de staatssecretaris om opheldering te vragen', aldus Crone.

Fiscus: pagina 25
    • Aertjan Grotenhuis Huib Modderkolk