Ground Zero Progress

groundzero2.jpgVeel stevige reacties op dit weblog op de gevestigde media, de afgelopen week. Theorieën over 9/11 zouden niet besproken worden. Over minder dan een halfjaar is het vijf jaar geleden - de stroom aan berichten & reacties zal alleen maar groter worden.

Gisteren zijn audiofragmenten vrijgegeven van gesprekken tussen mensen die vastzaten in de torens en 911-werknemers. Hier zijn ze te beluisteren, hier na te lezen.

Inmiddels is het op Ground Zero nog steeds rustig. Bezoekers die de torens niet kenden vinden het gat vooral veel weghebben van een gemiddelde Rotterdamse bouwplaats. Maar dan eentje zonder bouwvakkers.

grounzero3.jpgWat er gebouwd moet worden blijft onderwerp van discussie zonder zichtbaar eind. Deze maand is er wel eindelijk begonnen met de bouw van het monument, alhoewel „het publiek niet al te veel dramatische actie moet verwachten in het begin”.

Ondanks dat heeft herbouworganisatie Lower Manhattan Development Corporation een webcam aangezet. Links de huidige stand van zaken, rechts de toekomst.

De eventuele toekomst, moet ik zeggen. Sommige familieleden van slachtoffers hebben de rechter gevraagd de bouw ter waarde van 490 miljoen dollar stil te leggen.

groundzero1.jpgVerder weg van Ground Zero leeft 9/11 nog sterk. Gesprekken met New Yorkers gaan bijna altijd over het WTC, hoewel steeds vaker over de genante herbouw dan over Bin Laden. Zag vorige week in de bioscoop een voorfilmpje van United 93. Een dame voor me bedekte haar oren en ogen.

    • Freek Staps