Grote sanering Delphi

Toeleverancier van de Amerikaanse autobranche Delphi sluit of verkoopt 21 van de 29 fabrieken. Ook ontslaat het bedrijf met 8.500 werknemers een kwart van het kantoorpersoneel in een poging de financiën weer op orde te krijgen. De maatregelen moeten een jaarlijkse kostenbesparing van 450 miljoen dollar (370 miljoen euro) opleveren. Daarnaast vraagt de onderneming de rechter om de arbeidsovereenkomsten van al het fabriekspersoneel ongeldig te verklaren.

Delphi neemt met deze gisteren aangekondigde ingrepen een risico waarvan de gehele Amerikaanse autosector schade kan ondervinden. Vakbonden hebben gedreigd dat het ongeldig laten verklaren van de arbeidsovereenkomsten een staking uitlokt.

Delphi is de grootste toeleverancier van 's werelds grootste autofabrikant General Motors (GM). Als Delphi staakt moet GM binnen enkele dagen de productie stilleggen. Daarmee zou een faillissement van het toch al noodlijdende GM nog dichterbij komen.

De helft van Delphi's omzet van 30 miljard dollar per jaar komt van GM, de andere helft van andere fabrikanten zoals Ford en Toyota.

Genadeklap: pagina 24