Google verrast met uitgifte van aandelen

De verklaring die Google geeft voor de noodzaak om opnieuw zo`n 2,3 miljard dollar aan kapitaal op te halen, is nieuw. De internetzoekmachine heeft niet eens de vorige 4,4 miljard dollar aan contanten die hij in augustus binnenhaalde helemaal uitgegeven, maar wil nu weer een grote hoeveelheid nieuwe aandelen verkopen. Het concern zegt behoefte te hebben aan meer liquiditeit door zijn opname in de S&P 500 index.

Het is niet zo dat Google er bakken geld doorheen draait. Het concern zal dit jaar naar verwachting een operationele winst van ruim 3 miljard dollar boeken. Het heeft beloofd 1 miljard dollar daarvan te besteden aan een belang in AOL. En ook al zou het zijn kapitaaluitgaven verdubbelen, dat zou nog slechts zo`n 1,5 miljard dollar kosten. Voor eventuele overnames zouden de aandelen van Google moeten volstaan. Contanten zijn uiteraard nuttig. Bijna 20 procent van de winst van vorig jaar was afkomstig van rente over vastgezet geld.

Dus waarom verkoopt het concern dan toch weer nieuwe aandelen? Na eerder dit jaar hard getroffen te zijn, veerde de koers weer op na bekendwording van het nieuws over de opname in de S&P 500. De aandelen zijn in één week 16 procent gestegen. De verkoop lijkt dan ook vooral een poging om te profiteren van het feit dat de koers van Google nog steeds in de stratosfeer verkeert.