Gonzalo Rubalcaba: Solo

Gonzalo Rubalcaba: Solo (Blue Note 0946 3555342 0)

Gonzalo Rubalcaba: Solo (Blue Note 0946 3555342 0)

De op Cuba opgegroeide pianist Gonzalo Rubalcaba (1963) is de laatste jaren steeds spaarzamer met noten geworden. Op zijn nieuwe plaat Solo gaat hij daarmee door. Zelfs in stukjes Latijnse folklore stopt hij onverwachte stilten waardoor het resultaat eerder tot ligzitten op de bank verleidt dan tot een dansje tijdens het koken.

Ook in zijn eigen composities en improvisaties (paseo's) alsmede in geleende standards ziet hij af van groot vertoon. Aan de sfeer van 'Here's that Rainy Day' van Jimmy Van Heusen verandert dat weinig maar 'Besame Mucho' knapt er zeer van op. 'Instrumental' staat er achter deze laatste alsof de luisteraar na veertien stukken nog niet doorheeft dat dit geen plaat is om mee te zingen.

Rubalcaba maakte deze tamelijk abstracte cd voor hen die nog met hun oren luisteren en de 'clip' daarbij zelf wel kunnen bedenken. Een stuk als 'Nightfall' van bassist Charlie Haden, daar is geen dia-show bij nodig.

FRANS VAN LEEUWEN