Excelsior op overtuigende wijze kampioen 1ste divisie

Excelsior is gisteravond door een zege tegen nummer twee VVV Venlo (3-1) kampioen van de eerste divisie geworden. Op een uitverkocht stadion Woudestein verzekerden de Rotterdammers zich in de voorlaatste speelronde van een plaats in de eredivisie.

Excelsior schrok in het kampioensduel even toen de Venlonaren halverwege de eerste helft op voorsprong kwamen via Dirk-Jan Derksen. Voor de Kralingse ploeg maakte Anwelé Slory echter na een half uur gelijk. Al snel in de tweede helft benutte Damien Hertog voor Excelsior een strafschop: 2-1.

Daarna was het voor de scheidende trainer Mario Been (naar NEC) aftellen tot het feest kon beginnen. In de slotfase scoorde invaller Johan Voskamp nog de 3-1.

Doblij sloot Been na afloop zijn spelers in de armen. 'Hier doe je het allemaal voor. We hebben er dit seizoen keihard voor gewerkt. Dat je dan ook op een uitverkocht Woudestein kampioen wordt, maakt het helemaal mooi', aldus Been.

Als Sparta zich weet te handhaven, spelen de drie betaaldvoetbalclubs uit Rotterdam (Feyenoord, Sparta en Excelsior) komend seizoen voor het eerst sinds 1987 weer gezamenlijk op het hoogste niveau. Het is een gegeven dat Been als rasechte Rotterdammer bijzonder aanspreekt. 'Speelde Sparta ook in de eredivisie toen Excelsior de laatste keer promoveerde', vroeg hij zich onlangs nog af. Dat was dus niet het geval. 'Dat we nu met drie clubs in de hoogste afdeling zijn vertegenwoordigd geeft wel aan dat Rotterdam dé sportstad van Nederland is', aldus Been.

In 1979 was Excelsior voor het laatst kampioen van de eerste divisie. De twee keren dat de ploeg daarna promoveerde, in 1982 en 2002, gebeurde dat via de nacompetitie.

De Kralingers presteerden dit seizoen het minst wisselvallig. Vooral de start van de competitie was sterk. Eind september liep het elftal van trainer Mario Been pas tegen de eerste nederlaag aan, thuis tegen FC Dordrecht. In februari ging Excelsior opnieuw onderuit tegen Dordrecht. Verder waren er deze competitie nederlagen tegen FC Den Bosch, Go Ahead Eagles, VVV Venlo, Haarlem en Veendam. Alle zeven duels verloor Excelsior nipt.

VVV was lange tijd de grootste concurrent voor Excelsior. Na de korte winterstop beleefden de Venlonaren een slechte reeks, waardoor ze de aansluiting verloren. Ook FC Volendam en FC Emmen hadden uitzicht op het kampioenschap, maar haakten net als VVV af.

Excelsior legde de basis voor de titel in eigen stadion. Van de in totaal 74 punten werden er 46 op Woudestein behaald. Wie komend seizoen trainer bij Excelsior wordt, is nog niet bekend.