Een porseleinen spijkerbroekje

Joke: “Ik zei tegen mijn man: “Kees, ik ben die ficus echt zat.'“

Kees: “Sanseveria.“

Joke: “Ja, sanseveria. Ik zei: “Ik ben dat ding echt zat.' Hij was gewoon te groot geworden voor ons huisje.“

En dus zette Joke van der Sman (59) haar sanseveria met pot en al te koop op internet. En daar, op internet, was René Jongeneel, eigenaar van een chique bloemenwinkel in Rotterdam, nu net op zoek naar een plant voor in zijn nieuwe huis. René: “Ik heb af en toe wel wat voorjaarstakken in een vaas, maar ik had nog geen planten.“ De sanseveria - “Ze noemen hem ook wel “vrouwentong'“- van Joke beviel hem meteen. “De pot deed het hem: een afgeknipt spijkerbroekje van porselein! En een sanseveria is ideaal voor iemand die heel slecht is in het verzorgen van planten, zoals ik.“ Hm, eigenaar van een bloemenwinkel en geen planten kunnen verzorgen? “Ja, ik bedoel thúís, omdat ik zo vaak in de winkel ben, of op beurzen in het buitenland. Bij de loodgieter lekt toch ook altijd de gootsteen?“

Voor Joke, die in het dagelijks leven de koffie verzorgt op een middelbare school, is het de derde plant die ze via internet verkoopt. “Ik neem van iedere plant een stekkie, want dat vind ik het leukste, stekkies opkweken.“

Maar ze vindt lang niet alle flora leuk, hoor. “Ik heb een hekel aan planten met stekels. Ik heb nu wel weer iets moois gevonden, een trades...“

Kees: “Tradescantia.“

Joke: “Ja. Die zijn prachtig.“

    • Ward Wijndelts