Dvorák: Tone Poems, Berliner, Simon Rattle

Dvorák: Tone Poems, Berliner, Simon Rattle ( EMI 5 58019 2; 2 cd)****

Dvorák: Tone Poems, Berliner, Simon Rattle ( EMI 5 58019 2; 2 cd)

Anton Dvorák, de Boheemse slagerszoon die mede op voorspraak van Brahms uitgroeide tot een wereldberoemd componist, stopte met het schrijven van symfonieën na zijn befaamde Negende symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'. Daarna schreef hij nog zijn opera Rusalka en een aantal zelden te horen 'orkestrale balladen'. Dvorák onderscheidde zich met die terminologie van de 'Tondichtungen' van Richard Strauss, maar op de cd van de Berliner Philharmoniker heten de vrij gecomponeerde verhalende stukken Het gouden spinnewiel, De woudduif, De middagheks en De Waterman toch weer 'Tone Poems'.

Dvoráks orkestballaden zijn vaak erg beeldend en sfeervol, met hoornroepen, die soms doen denken aan de Vierde symfonie van Bruckner. Dan denk je weer even aan Brahms of de balletmuziek van Tsjaikovski maar vooral aan 'Uit de Nieuwe Wereld'. Het is telkens even het feest der herkenning, maar steeds gaat Dvoráks muziek op een onverwachte manier verder, door Rattle en de Berliner breed en groots uitgemeten met verheven en aansprekend welluidende glorie.

    • Kasper Jansen