DIEREN

Twee dagen lang reed ik door het landschap in het zuiden van Finland, nergens een beest te bekennen. Geen koeien of schapen, niet eens een geit. Alleen van die veelbelovende waarschuwingsborden langs de weg, met overstekende rendieren erop. Sták er maar een over!

Tot ik ineens in de verte een koe zag staan met een tuigje om. Dichterbij gekomen zag ik dat het een zwarte doorzichtige beha was. Ofwel een uiernet.

Uiernetten zie je bij ons niet meer. Ze werden voorheen gebruikt tegen vliegen en als bescherming voor te lange spenen. Wanneer koeien op stal in de ligbox overeind komen, kunnen ze op hun eigen speen gaan staan. Hoewel het hier een vrouwelijke aangelegenheid betreft, voel ik daarbij toch ook iets ongemakkelijks.

Lange spenen kom je bij Nederlandse koeien niet meer tegen.

Die zijn er uitgefokt. Niet alleen worden de melkmachines aan de koeien aangepast, maar ook de koeien aan de melkmachines.