Chirac wijkt niet voor protestacties

De Franse president Chirac heeft gisteren aangekondigd het omstreden flexibele arbeidscontract voor jongeren (CPE) in te voeren, maar hij is bereid tot aanpassingen. De sociale crisis lijkt hiermee niet bezworen.

Vakbonden, studentenbonden en oppositie houden vast aan hun actieplannen voor komende dinsdag, zo zeiden hun leiders gisteren in eerste reacties. Zij verwijten Chirac dat hij in afwachting van de aanpassingen de huidige wet tochzal uitvaardigen.

Chirac toonde in een rechtstreekse toespraak in de tv-journaals van acht uur begrip voor 'het ongeduld' van jongeren een baan te vinden en voor hun 'weigering van bestaansonzekerheid'. Hij zei dat het CPE, een flexibel arbeidscontract voor jongeren tot 26 jaar, een 'efficiënt instrument kan zijn' om de jeugdwerkeloosheid te bestrijden. De regering-Villepin heeft getracht 'meer flexibiliteit voor bedrijven te verzoenen met nieuwe garanties voor werknemers', aldus Chirac.

Maar hij stelde ook vast dat het sociaal overleg over de wet is vastgelopen. Daarom heeft hij de regering gevraagd 'meteen aanpassingen voor te bereiden' om aan de belangrijkste bezwaren van de bonden tegemoet te komen. De proeftijd wordt teruggebracht van twee naar één jaar, en werkgevers moeten alsnog ontslag motiveren.

Hiermee wil Chirac tegemoetkomen aan de belangrijkste bezwaren van vakbonden, studenten en scholieren, die sinds een maand universtiteiten en scholen bezetten en in een maand vier keer met honderdduizenden de straat op gingen. Hij verwees naar de spanningen op scholen en tussen voor- en tegenstanders van de blokkades op de universiteiten, en naar de rellen en vernielingen in de marge van de demonstraties. De regering start ook een nationaal debat over aansluiting van de universitaire opleidingen op de arbeidsmarkt.

Tegelijk komt Chirac tegemoet aan premier Dominique de Villepin, die uitsloot toe te geven aan de eis van bonden en oppositie het CPE eerst in te trekken. Gisteravond bleek dat de bonden aan deze eis vasthouden. CGT-voorzitter Bernard Thibault verklaarde dat Chirac 'de boodschap niet begrepen heeft. Voorzitter Nicolas Sarkozy van regeringspartij UMP, ook nummer twee van de regering, verwelkomde Chiracs besluit tot aanpassing en overleg.

Frankrijk en Groot-Brittannië: pagina 5