Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Maarten Oldenhof, oud-directeur van Ajax en de Rai, nu bestuursvoorzitter van AND.

Maarten Oldenhof Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 30-03-2005: Maarten Oldenhof is bestuursvoorzitter van de elektronische uitgever AND International Publishers.
Maarten Oldenhof Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 30-03-2005: Maarten Oldenhof is bestuursvoorzitter van de elektronische uitgever AND International Publishers. Visser, Dirk-Jan

'Alimentatie, is dat ook een goed doel? Ik betaal jaarlijks een substantieel deel van mijn inkomen [200.000 euro in 2004, red.] aan mijn ex-vrouw, maar dat wordt binnenkort minder. Ze wees mij er onlangs op dat na zes jaar haar eigen inkomen van mijn bijdrage wordt afgetrokken.

'Mijn echte liefdadigheidsuitgaven zijn tamelijk overzichtelijk. We hebben automatische overschrijvingen lopen naar een aantal goede doelen: het Wereldnatuurfonds, Amnesty International en het MS Fonds. Heel simpel, omdat ik vind dat iedereen wat meer moet doen dan alleen aandacht aan het werk of gezin besteden. Ik denk er niet voortdurend over na, of heb er een bepaald gevoeld bij. Bij MS wat meer. Een goede vriend van mij heeft die ziekte. Wereldnatuurfonds is natuurlijk goed, maar we doen dat ook omdat we er een blaadje bij krijgen, dat onze kinderen zo leuk vinden, met al die dieren.

'Ooit was ik ook lid van Greenpeace, maar dat heb ik stopgezet wegens haar opstelling tegen de oorlog in Irak. Ik vind dat niet de taak van deze organisatie. Of je nou voor of tegen die oorlog bent, Greenpeace moet strijden voor behoud van de natuur, en zich niet met politiek inlaten.

AND [producent van navigatiesoftware, red.] heeft jarenlang verlies geleden, maar nu het weer wat beter gaat, is er weer ruimte voor liefdadigheid. We hebben altijd al een computerproject ondersteund op Rotterdamse achterstandsscholen, maar nu doen we iets extra's.

Ooit werd ik thuis bezocht door een delegatie van de hare krishna. Die vroeg een bijdrage voor een onderwijsproject in India. Omdat wij daar een groot deel van de productie hebben, leek me dat een goed idee voor ons bedrijf. Ik kreeg er ook nog een boek bij ter bekering, denk ik, maar dat heb ik nooit gelezen. Ik ken hare krishna verder niet maar ik moet zeggen: ze leggen keurig verantwoording af over wat ze met ons geld doen. Als ik zelf in India ben, heb ik altijd veel kleingeld op zak, om op straat uit te delen.'

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen