AGENDA APRIL

01 Franse eenden ingeënt

In de Franse departmenten Landes, Loire-Atlantique en Vendée kunnen eenden en ganzen heel moeilijk worden opgehokt. Vandaar dat de Europese Unie heeft goedgekeurd dat ze tegen de gevaarlijke variant H5N1 van de vogelgriep mogen worden ingeënt. Op 1 april sluit de campagne, en dan zijn er naar schatting 900.000 vogels geprikt. Ook in Nederland mag worden gevaccineerd.

09 De gouden bergen van Berlusconi

Op 9 en10 april gaan de Italianen naar de stembus om een oordeel te vellen over Silvio Berlusconi. De premier/zakenman had gouden bergen beloofd, maar kon ze, mede door de wereldwijde economische crisis, niet realiseren. Daarnaast voerde Berlusconi een aantal controversiële wetten door die hem persoonlijk bevoordeelden. Desondanks is het onduidelijk of de Italianen hem hierop zullen afrekenen. Ze hebben ook geen vertrouwen in de verdeelde centrumlinkse oppositie, geleid door de oud-voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi.

09 Piranha's in Hongarije

Hongarije gaat op 9 april naar de stembus voor parlementsverkiezingen; op 23 april is de tweede ronde. De afgelopen vier jaar is het land geregeerd door een coalitie van de sociaal-democratische partij MSzP en de links-liberalen. De polarisatie tussen deze partijen en de rechts-conservatieve partij Fidesz van oud-premier Viktor Orbán - ook wel de Hongaarse 'piranha-oorlog' genoemd - is nog heftig en onverzoenlijk. In de peilingen ligt Fidesz iets achter op de sociaal-democraten.

19 Paus één jaar op de Heilige Stoel

Precies een jaar geleden weerklonk het Habemus Papam en het was een Duitser: Joseph Ratzinger. Zou der Panzerkardinal als Benedictus XVI zijn conservatieve koers wijzigen? Het Sint Pietersplein stroomt nog elke zondag vol, maar Benedictus heeft niet kunnen verrassen. Zijn volzinnen maken minder indruk dan het vrijwel onverstaanbare gebrabbel van Johannes Paulus II in zijn laatste levensjaren.

21 Schapenbout op Windsor Castle

De Britse koningin Elizabeth wordt 80 jaar. Een erg grootscheepse gebeurtenis wordt het niet. Het is een privé-aangelegenheid, geen officieel jubileum. De vorstin viert die dag in besloten kring. Haar oudste zoon, prins Charles, biedt een familie-etentje aan op Windsor Castle. Het kan haast niet missen of er staat schapenbout op het menu, want de kroonprins zet zich de laatste tijd sterk in voor de rehabilitatie van dit gerecht. Twee dagen later is er een nationale dankdienst voor het feit dat Elizabeth het al zo lang uitzingt op de troon, bijna 53 jaar.

Voor de gelegenheid heeft de Australische kunstenaar Rolf Harris een nieuw portret geschilderd.

23 Religieuze Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart was, na Bach, een van de belangrijkste 18de-eeuwse componisten van religieuze muziek. Met onderbrekingen was hij in dienst van de aartsbisschop van Salzburg, tot het in 1781 kwam tot een breuk met monseigneur Colloredo. Het Orkest van de Achttiende Eeuw voert o.l.v. Frans Brüggen met vocale solisten het juichende Exsultate jubilate en de Mis KV 427 uit tijdens concerten in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam in de periode 23 t/m 27 april.

24 Microsoft vecht door

In de eeuwigdurende strijd tussen softwaregigant Microsoft en de autoriteiten begint vandaag een hoorzitting bij het Europese Hof van Justitie. Microsoft heeft beroep aangetekend tegen het bevel van het Hof zijn Windows zonder het hulpprogramma Media Player te leveren. De inzet van de rechtszaak is het doorbreken van het machtsmonopolie van Microsoft op de computermarkt.

25 Luik-Bastenaken-Luik

Drie Nederlandse winnaars heeft de aprilklassieker Luik-Bastenaken-Luik tot dusver opgeleverd: Ab Geldermans (1960), Steven Rooks (1983) en Adrie van der Poel (1988). Zal Michael Boogerd de vierde worden? Het heuvelachtige parcours van 260 km ligt hem wel. Aan de wedstrijd doen in totaal dertien Nederlandse renners mee.