Achtbaantje spelen voor de wetenschap

Wat is onder en wat is boven? Proefpersonen hebben moeite om dat te bepalen als hun lichaam in een proefopstelling in het donker gekanteld wordt. Doordat zij niets kunnen zien, moeten zij puur vertrouwen op hun evenwichtsorgaan. Als het licht weer aan gaat, blijken zij er vaak naast te zitten.

Achtbaantje spelen voor de wetenschap Wat is onder en wat is boven? Proefpersonen hebben moeite om dat te bepalen als hun lichaam in een proefopstelling in het donker gekanteld wordt. Doordat zij niets kunnen zien, moeten zij puur vertrouwen op hun evenwichtsorgaan. Als het licht weer aan gaat, blijken zij er vaak naast te zitten. Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat de afwijking lineair samenhing met de stand van de lengte-as van de proefpersonen: hoe schever je hangt, des te fouter je gokt. Maar biofysicus Ronald Kaptein, die donderdag in Nijmegen promoveerde, ontdekte dat dat niet zo is. Als het lichaam kantelt, neemt de fout in de schatting eerst toe. Maar bij een kanteling van ongeveer 135° worden de schattingsfouten plotseling weer kleiner. Volgens Kaptein stappen de hersenen op dat punt over op een andere referentie. In plaats van de afwijking van het hoofd te bepalen, schakelt het brein over naar een nieuwe strategie waarin het de afwijking van de voeten ten opzichte van de verticale as berekent. (SV) 0512; Nijmegen: Onderzoek met de Vestchair Hullenaar, Erik van 't

Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat de afwijking lineair samenhing met de stand van de lengte-as van de proefpersonen: hoe schever je hangt, des te fouter je gokt. Maar biofysicus Ronald Kaptein, die donderdag in Nijmegen promoveerde, ontdekte dat dat niet zo is. Als het lichaam kantelt, neemt de fout in de schatting eerst toe. Maar bij een kanteling van ongeveer 135° worden de schattingsfouten plotseling weer kleiner. Volgens Kaptein stappen de hersenen op dat punt over op een andere referentie. In plaats van de afwijking van het hoofd te bepalen, schakelt het brein over naar een nieuwe strategie waarin het de afwijking van de voeten ten opzichte van de verticale as berekent. (SV)