Aanklacht Jaruzelski

De vroegere Poolse president en partijchef Wojciech Jaruzelski is gisteren in staat van beschuldiging gesteld wegens schending van de grondwet en de 'communistische misdaad' die hij volgens de aanklacht in december 1981 pleegde met de uitroeping van de staat van beleg.

De inmiddels 82-jarige Jaruzelski deed dat - aldus de aanklacht - als leider van 'een georganiseerde criminele groep van militaire aard'. Bij een veroordeling kan hem dat op acht jaar celstraf komen te staan.

In 1981 maakte de generaal een eind aan de vrije vakbond Solidariteit. Het Poolse parlement besloot in 1996 dat Jaruzelski geen blaam trof in verband met het uitroepen van de staat van beleg. Diverse eerdere pogingen hem te vervolgen mislukten.

Jaruzelski is in Polen nog altijd omstreden. Sommigen zien in hem vooral de generaal die in 1970 op bloedige wijze de opstand aan de Oostzeekust neersloeg en in 1981 Solidariteit verbood, anderen zien hem vooral als de man die in 1989 het communisme hielp ontmantelen en die ook daarna president mocht blijven.