Zelfs bowlen met een krop sla kan 's nachts

Met de komst van de Sugarfactory is het Amsterdamse nachtleven veranderd.

Je wordt er altijd verrast, zelfs om twee uur 's nachts.

Het nachttheater aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam, dat een jaar geleden zijn deuren opende. Foto's Sugarfactory Sugarfactory

Na de brand in discotheek Roxy in 1999 ging het jarenlang bergafwaarts met het Amsterdamse nachtleven. Berichten over agressieve portiers, clubs die door de gemeente werden dichtgespijkerd en een streng beleid ten aanzien van de sluitingstijden beheersten het beeld. Nieuwe initiatieven waren er nauwelijks, wie op zoek was naar iets bijzonders zocht zijn heil ergens anders.

Dat het tij nu definitief lijkt te keren, is ook de verdienste van de Sugarfactory. Een jaar geleden opende het nachttheater aan de Lijnbaansgracht zijn deuren, en na een wat moeizame beginperiode is de club een succes.

Jacek Rajewski, een van de vier eigenaren, vermijdt liever het woord “club'. “Ik ben er trots op dat wij de Nederlandse taal verrijkt hebben met het woord “nachttheater'. Ons uitgangspunt is iets totaal anders te bieden dan de zoveelste discotheek. We willen echt een toegevoegde waarde zijn“.

Met dit voornemen zijn in de uitgaansscene vaker plannen ontwikkeld, maar de Sugarfactory lijkt het ook werkelijk waar te maken. Hier is echt iets aan de hand, beginnen zich langzaam de contouren te vormen van een nieuwe subcultuur waarvoor nog geen naam is bedacht. Het is een combinatie tussen theater en uitgaan, maar ook met elementen van preformance art.

Onduidelijk? Wie de Sugarfactory bezoekt moet gewoon nergens vreemd van opkijken. Een bowlingbaan met kroppen sla? Een bloederig fietsongeluk midden op de dansvloer? Het is allemaal mogelijk. “Als we een act programmeren kijken eerst naar de artistieke waarde, dan pas of we er ook wat mee kunnen verdienen“, zegt Rajewski. “Je kunt hier naar het theater gaan en daarna blijven dansen, maar negen van de tien keer gebeurt er dan om twee uur plots ook nog iets.“

Als hoogtepunten van het afgelopen jaar noemt hij de bizarre optredens van Berlijnse caberetier Sven Razdke, de interactieve multimedia voorstelling Voices of the City en de Vreemd-feesten, die worden georganiseerd in samenwerking met de Rietveld-academie. Heel populair zijn ook de avonden van Putumayo, een in wereldmuziek gespecialiseerd label, dat elke maand een nieuwe verzamelcd presenteert, en de Accidental Mondays. “Dan wordt het echt raar“, weet Rajewski.

Theatergezelschap De Kazerne is een van de vaste bespelers van de zaak. “Na voorstellingen op het strand in Marokko en in containers in Amsterdam Noord is de Sugarfactory een logische volgende stap,“ zegt artistiek leider Floris Andrea. “De combinatie van uitgaan en theater is nieuw, er zijn nog niet veel plekken waar ruimte is voor dit concept. Hier gebeurt tenminste wat.“

Zo presenteert De Kazerne op 12 en 13 mei Bachus strikes again, een bizarre combinatie tussen een 5-gangen diner en een moderne dansvoorstelling. Schaars geklede danseressen treden op, en het mondt uit in een waar waterballet, terwijl het publiek toekijkt vanuit zitzakken. De wijn wordt niet in glazen geserveerd, maar iedereen krijgt een eigen poron: een karaf met een extra luchtpijpje.

Enig nadeel van zoveel nieuwigheid is dat de website en het programmaboekje van de Sugarfactory zoveel vragen oproepen. Daarom hieronder enige toelichting bij het programma voor de jubilieumavond: Laura and her darlings is een band, Roselinadam & Murtisha een burlesque (Las Vegas-achtige) act en Ron Bunzl een theatermaker die optreedt als VJ. Over de overige dertien (!) acts zegt Rajewski: come and see!

De Sugarfactory. Lijnbaansgracht 238 Amsterdam. Tel. 020 - 626 5006. www.sugarfactory.nl Open donderdag t/m maandag, de entree varieert van 5 tot 15 euro. Voor het jubileumfeest zijn aan de deur nog beperkt kaarten verkrijgbaar.

    • Jaap van Eyck