Weinig hoffelijke ontvangst in Buenos Aires

Vrijwel geen publieke belangstelling en een weinig hoffelijke Argentijnse president. Dat zijn de zaken die opvallen tijdens het eerste staatsbezoek van de Nederlandse koninklijke familie aan Argentinië.

Prinses Máxima zit naast Cristina Fernandez de Kirchner, de echtgenote van de Argentijnse president, tijdens het staatsbanket het San Martin-paleis. Foto Reuters Argentine-born Princess Maxima of the Netherlands attends an official dinner next to Argentina's first lady Cristina Fernandez de Kirchner (L) and Argentina's Foreign Minister Jorge Taiana (R) during an official dinner at San Martin Palace in Buenos Aires March 30, 2006. Princess Maxima is in Argentina on a two-day state visit along with Queen Beatrix and Crown Prince Willem Alexander. REUTERS/Marcos Brindicci REUTERS

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima werden gisterochtend in het presidentiële paleis in Buenos Aires ontvangen door staatshoofd Néstor Kirchner en diens echtgenote. Ook het hele Argentijnse kabinet stond opgesteld om de gasten de hand te drukken.

Maar daarna liet de Argentijnse president weten dat hij de afgesproken verplichtingen maar voor een deel zal nakomen. Hij liep gisteren bijvoorbeeld niet mee naar een vlak bij het paleis ingerichte tentoonstelling over Anne Frank. Aan die expositie waren panelen toegevoegd waarin wordt ingegaan op het optreden van de militaire junta die van 1976 tot 1983 Argentinië bestuurde.

Kirchner heeft ook gezegd de aanbieding van het cadeau van het Nederlandse volk niet te zullen bijwonen. De koningin biedt vanavond een dansvoorstelling aan in het beroemde theater Colón, maar Kirchner heeft naar eigen zeggen geen tijd om te komen. Woordvoerder Breedveld van de Rijksvoorlichtingsdienst zei zich niet te kunnen herinneren dat eerder tijdens een staatsbezoek een gastheer een door het bezoekend land aangeboden evenement heeft overgeslagen. De koninklijke familie heeft volgens Breedveld laconiek gereageerd op de afzeggingen van Kirchner.

Tijdens het staatsbanket is koningin Beatrix gisteren ingegaan op de staatsgreep die in Argentinië deze week precies dertig jaar geleden plaats vond. Ze zei dat destijds ‘in Nederland velen intens meeleefden met de moedige mannen en vrouwen die zich tegen de dictatuur verzetten’. De koningin brengt tijdens haar bezoek ondanks kritiek van mensenrechtengroepen geen bezoek aan organisaties van die verzetsmensen.

De koningin prees Kirchner omdat hij ‘op moedige wijze’ de erfenis van het verleden aan de orde heeft gesteld. Op initiatief van Kirchner zijn amnestiewetten waar foute militairen van profiteerden alsnog ingetrokken.

Argentijnse weekbladen publiceerden gisteren foto's waarop te zien is dat juist op de dag dat tienduizenden Argentijnen de staatsgreep herdachten, 24 maart, de koninklijke familie in het regeringsvliegtuig vanuit São Paulo een tussenstop maakte in Buenos Aires. Daar is heel discreet de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, ingestapt. Hij is met de Oranjes op vakantie geweest in Patagonië.

    • Marcel Haenen