Voorwaarden komst Taylor

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat onder voorwaarden akkoord met de berechting van Charles Taylor in Den Haag. Het oorlogstribunaal voor Sierra Leone (SCSL) diende woensdag een verzoek in om de krijgsheer en oud-president van Liberia in Den Haag te mogen berechten, gebruikmakend van de faciliteiten van het Internationale Strafhof (ICC).

De woensdag gearresteerde Taylor zit momenteel in een gevangenis in Freetown. Vandaag zou hij voor het eerst worden voorgeleid om te verklaren of hij zich schuldig of onschuldig achtte aan de aanklacht. Het SCSL vervolgt Taylor op elf punten wegens zijn steun aan rebellen in de burgeroorlog in Sierra Leone.

De voorzitter van het SCSL, rechter A. Fernando, deed het verzoek aan Nederland en het ICC omdat hij vreest voor de stabiliteit in de regio als het proces in Freetown plaatsheeft. Taylor heeft zowel veel vrienden als vijanden in Sierra Leone. De Liberiaanse president Johnson-Sirleaf waarschuwde gisteren dat zij die de omstandigheden aangrijpen als ‘excuus [..] om de stabiliteit van de regio te ondermijnen’ konden rekenen op een ‘genadeloze’ aanpak.

Verder zijn de faciliteiten van het ICC - de gevangenis in Scheveningen en het gerechtsgebouw in Voorburg - beter toegerust op een vluchtgevaarlijke verdachte als Taylor dan die in Freetown.

Buitenlandse Zaken wil ‘een solide juridische basis’ voor verplaatsing van het proces, aldus een woordvoerder. Die moet bestaan uit een resolutie van de VN-Veiligheidsraad en een zetelovereenkomst. In die overeenkomst is vastgelegd hoe de fysieke aanwezigheid van het SCSL zich verhoudt tot de Nederlandse staat.

Ook wil Nederland dat Taylor een straf niet in een Nederlandse cel uitzit en dat vooraf vaststaat in welk land dat wel zou gebeuren. Als derde voorwaarde geldt dat het SCSL geen beroep doet op andere faciliteiten dan die van het ICC. Ten slotte mag Nederland niet opdraaien voor de proceskosten.

Het ICC overweegt het verzoek. Hoe dan ook blijft het proces onder de jurisdictie van het SCSL. Voor het ICC is het niet mogelijk om Taylor te vervolgen, omdat dat hof is ingesteld per 1 juli 2002, en alleen misdaden van na die datum kan behandelen.