‘Voor het WK heb ik Kalou uit m'n hoofd gezet'

Marco van Basten hoopt na het WK wél een beroep op Salomon Kalou te kunnen doen. De bondscoach over een aantal andere spelers, Johan Cruijff en de verdediging van AZ.

Clarence Seedorf. ‘Het gaat er niet om of hij bij AC Milan op het allerhoogste niveau speelt, maar hoe hij dat doet. Ik heb vorig jaar een gesprek met hem gehad. Ik zei: ‘Laat zien dat ik ongelijk heb door je niet te selecteren'. Als je kijkt wat hij het afgelopen jaar bij AC Milan heeft gepresteerd, dan vind ik niet dat hij alles heeft gedaan om mij ervan te overtuigen dat ik het bij het verkeerde eind had. Dit heb ik hem twee weken geleden bij de afscheidswedstrijd van Albertini ook gezegd. De afgelopen tien, twaalf jaar heeft hij bij het Nederlands elftal met Hiddink, Rijkaard, Van Gaal en Advocaat gewerkt. Ze hebben hem elke keer geselecteerd, het elke keer met hem geprobeerd. Zijn aanwezigheid heeft steeds heel veel discussie opgeleverd. Ik vraag me af of dat het waard is. Ik heb straks op het WK nog 22 spelers die veel aandacht nodig hebben. En het gaat erom dat die groep zo goed mogelijk presteert. Maar er resten nog twee maanden om ons van inzicht te doen veranderen.’

Klaas-Jan Huntelaar.’Hij ontwikkelt zich prima. Hij is goed aan de bal, kopt sterk. Een goede en slimme speler. Hij is inderdaad niet snel. Maar het voordeel van een slimme speler is dat hij zijn gebrek aan snelheid of fysiek kan compenseren. Handig aan de top.’

De verdediging van AZ. ‘Vorig jaar waren de meeste verdedigers van Ajax, AZ en Feyenoord buitenlanders. Dus kwamen we bij het selecteren bij AZ uit. Ik had Alex van PSV wel graag willen selecteren. Maar die heeft een Braziliaans paspoort. Ik ben blij dat AZ met Nederlandse verdedigers werkt. Dat geeft ons de mogelijkheid keuzes te maken. Hun vorm? AZ opereert dusdanig aanvallend dat Joris Mathijsen steeds één-tegen-één speelt. Dan maak je ook sneller een foutje. Dat zie je in het buitenland een stuk minder. Maar op zich is dat positief. Laat hem maar die druk voelen, dan kan hij ermee omgaan. Eigenlijk wel een goede leerschool. De spelopvatting van AZ is sowieso goed. Handig voor ons dat het elftal zo speelt. De spelers van AZ worden getraind op de wijze waarop wij willen spelen: aanvallen, voetballend de tegenstander uitspelen.’

Ruud van Nistelrooy (de afgelopen weken reserve bij zijn club Manchester United). ‘Als je ziet hoe lang ze in Engeland voetballen. Hij is eind juni begonnen en dat gaat dan ook weer door tot eind juni. Twaalf maanden alleen maar trainen en wedstrijden spelen. Dan is het geen probleem als je een maand of een week of zes niet tot spelen komt. Het kan best zijn dat hij zich op deze manier oplaadt voor het wereldkampioenschap en dan kan z'n huidige reserverol dus positief uitpakken. Aan zijn kwaliteiten hoef ik niet te twijfelen.’

Johan Cruijff. ‘Zo af en toe kom ik hem tegen bij een wedstrijd. Ongeveer een keer in de zes weken bel ik Johan op. Maar het is niet zo dat ik denk: ‘Ik kom er niet meer uit, ik bel Johan even.' Zijn informatie over Barcelona hebben we niet nodig, daarvoor beschikken we over onze eigen waarnemers.

‘Ik heb Michels, Sacchi en Capello als trainers meegemaakt. Uiteindelijk word je onbewust door hen gevormd. Het grote verschil tussen Cruijff en al die anderen is dat Johan echt uitgaat van de vraag: wij hebben de bal en wat gaan we er mee doen? De meeste trainers willen in eerste instantie proberen te voorkomen dat de tegenstander goed speelt.’

Salomon Kalou. ‘Voor het WK heb ik hem uit mijn hoofd gezet. Voor de periode daarna niet. Wij hopen nog steeds dat hij in aanmerking komt voor een versnelde naturalisatie.’