Verlangen naar Europa

Europa. Geen woord maakt Zuid-Afrikanen zo dromerig als Europa. Er zijn er die hun verlangen naar die plek van welvaart en historie stillen door het hier in de zuidpunt van het continent stiekem na te bouwen. Op de rotsheuvels rond Johannesburg wordt de ene Tuscan Village na het andere French Quarter aangelegd. In de zuidpunt van Afrika rijd je zomaar van Florence naar Parijs in een kwartiertje.

En er zijn er die naar Londen gaan om het zelf te kunnen zien. Naar schatting twee miljoen Zuid-Afrikanen verruilden de wolkeloze Afrikaanse luchten, de lege witte stranden en eindeloze groene heuvels thuis voor een leven onder een altijd grijze hemel. “Dokter, my kop“, gilde een van die expats onlangs, meldt Huisgenoot deze week, het lijfblad voor Afrikaner huisvrouwen. “My rug. Help my, ek kan nie asemhaal nie“, zei een ander.

In tegenstelling tot wat ze het thuisfront vertellen, blijken veel Zuid-Afrikanen hun geld in de Britse hoofdstad te verdienen als proefkonijn. Medische laboratoria bieden twee- tot drieduizend pond voor degene die twee dagen zijn lichaam ter beschikking stelt van de medische wetenschap. Een pilletje voor darmklachten, een poedertje voor winderigheid of de laatste vindingtegen slappe penissen. “Stelt niks voor“, neemt een Zuid-Afrikaanse vrouw me in vertrouwen, die toegeeft het ook te hebben gedaan. “Je kijkt de hele dag een beetje tv, er zijn dvd's, pooltafels en drie maaltijden per dag. Met pudding!.“ Alleen 's avonds, voor het slapen gaan, kwam de dokter dan even langs. “Zo heb ik wel mijn studieschuld in één klap afgelost“, rechtvaardigt ze het avontuur. “Londen was een groot succes.“

Het gaat ook wel eens mis. Een Zuid-Afrikaanse backpacker vecht in een ziekenhuis voor zijn leven, nadat hij medicijnen tegen leukemie had geslikt. Hij moest direct braken en kreeg een epileptische aanval, en een 21-jarige loodgieter ligt in coma.

Het goede nieuws voor Zuid-Afrikanen met heimwee is dat ene dr. Herman Scholtz, hoofd van Parexel International Clinical Pharmacology, nu internationale farmaceuten heeft uitgenodigd de medische proeven in Zuid-Afrika te komen uitvoeren. Volgens zijn website heb je hier tenslotte “toegang tot grote aantallen potentiële sujetten voor klinische proeven. Een groot deel van de bevolking is behandelingsnaïef.“ Zuid-Afrikanen zijn nu al enthousiast. Wordt het hier toch nog een beetje Europa.

    • Bram Vermeulen