Van Gilde-glas tot ladenkast

Dutch design doet het tegenwoordig goed in het buitenland. In de collectie van het Museum of Modern Art in New York is het rijkelijk vertegenwoordigd, onder andere met de laden’kast' van Tejo Remy. Nederland heeft al langer een traditie van doordachte vormgeving van staatsbedrijven als de PTT, die de rode brievenbus tot gemeenschappelijk bezit van alle Nederlanders wist te maken. Het Cultureel Supplement schreef op 17 maart in samenwerking met de Premsela Stichting een prijsvraag uit voor het beste Nederlandse design van de afgelopen eeuw. Uit de longlist van 25 ontwerpen kiest het CS vijf weken lang vijf ontwerpen en laat daarover ‘ambassadeurs' aan het woord. Vorige week waren dat de Hollandse tomaat, de Maxi-Cosi, het cassettebandje, het biljet van 50 gulden en de bank van Martin Visser. De Premsela Stichting voor Nederlandse vormgeving biedt op haar site (www.premsela.org) links naar informatie over een aantal van de uitgekozen ontwerpen. U kunt zelf reageren en, vanaf 21 april, stemmen op wat volgens u het beste ontwerp van de afgelopen eeuw was: www.nrc.nl/kunst/bnd en www.premsela.org. Op 5 mei wordt de winnaar op deze plaats bekend gemaakt.

ANWB-Paddestoel Peter Winnen, oud-wielrenner: ‘De ANWB-paddestoel is een mooi en dienstbaar ding. Hij is niet alleen functioneel maar ook mooi van vorm. Hij heet niet voor niets een paddestoel, hij staat lange de kleinere onverharde wegen en lijkt daar uit de grond te zijn geschoten. Ze zijn op hun mooist, vind ik, als ze een beetje overwoekerd worden door het hoge gras en daarin verscholen staan. Ze passen heel goed in het Nederlands landschap. En ook bij de Nederlandse volksaard inderdaad: we willen alles onder controle hebben. Er staat een indrukwekkende hoeveelheid informatie op. Midden in het bos lees je tot een punt achter de komma hoe ver het is naar de volgende plaats, zelfs naar de volgende vijf of zes plaatsen. Die controle heeft ook een prettige keerzijde: doordat je weet waar je bent ben je juist vrij, de informatie die erop staat is een handreiking voor je zelfstandigheid als wandelaar en fietser. Ik woon zelf in De Peel en er zijn hier veel vakantieparken. Ik weet zeker dat die vakantiegangers er veel aan hebben. Het ontwerp is al heel oud, ik heb begrepen dat de paddestoel in 1919 is ontworpen door J. Leliman. Heldere geest, die Leliman. De paddestoel moet blijven.’ ANWB wegwijzer, verkeerbord, paddestoel Dijkstra bv.

Voor aanvullende informatie:

www.nrc.nl/bnd

www.premsela.org

www.design.nl

    • Tracy Metz