Van Gilde-glas tot ladenkast

Dutch design doet het tegenwoordig goed in het buitenland. In de collectie van het Museum of Modern Art in New York is het rijkelijk vertegenwoordigd, onder andere met de laden’kast' van Tejo Remy. Nederland heeft al langer een traditie van doordachte vormgeving van staatsbedrijven als de PTT, die de rode brievenbus tot gemeenschappelijk bezit van alle Nederlanders wist te maken. Het Cultureel Supplement schreef op 17 maart in samenwerking met de Premsela Stichting een prijsvraag uit voor het beste Nederlandse design van de afgelopen eeuw. Uit de longlist van 25 ontwerpen kiest het CS vijf weken lang vijf ontwerpen en laat daarover ‘ambassadeurs' aan het woord. Vorige week waren dat de Hollandse tomaat, de Maxi-Cosi, het cassettebandje, het biljet van 50 gulden en de bank van Martin Visser. De Premsela Stichting voor Nederlandse vormgeving biedt op haar site (www.premsela.org) links naar informatie over een aantal van de uitgekozen ontwerpen. U kunt zelf reageren en, vanaf 21 april, stemmen op wat volgens u het beste ontwerp van de afgelopen eeuw was: www.nrc.nl/kunst/bnd en www.premsela.org. Op 5 mei wordt de winnaar op deze plaats bekend gemaakt.

Voor aanvullende informatie:

www.nrc.nl/bnd

www.premsela.org

www.design.nl