Van Basten bepleit competitie met Belgen

Bondscoach Marco van Basten bepleit één voetbalcompetitie met tien Nederlandse en zes Belgische clubs. Zo kan de achterstand met grote voetballanden als Spanje, Italië en Engeland worden verkleind. ‘Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen’, zegt hij in een vraaggesprek met deze krant.

De reacties op het voorstel van Van Basten zijn lauw. Voorzitters van het Nederlandse en Belgische voetbal voelen er weinig voor. ‘Het is prima dat Van Basten hiermee komt, maar het is niet haalbaar’, zegt directeur Henk Kesler van de KNVB. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen draagvlak is onder de Nederlandse clubs. De financiële consequenties voor de overgebleven clubs zijn te groot.’ Hij noemt de fusie ‘een leuk idee maar ook een utopie’.

Voorzitter Jan Peeters van de Belgische voetbalbond heeft bedenkingen bij het plan. ‘Als voorzitter van het Belgische voetbal kan ik het niet aanvaarden dat het Belgische kampioenschap zo gedevalueerd wordt. Wat stelt dat nog voor, zonder clubs als Standard of Anderlecht? Dan is het gedaan met de Belgische competitie.’

Peeters brengt in herinnering dat ‘de Nederlanders’ destijds de discussie over de Belgisch-Nederlandse samenwerking hebben gestaakt. ‘Onze Nederlandse vrienden moeten maar met een initiatief komen. Wij doen niets.’

Voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij nam zo'n tien jaar geleden het initiatief tot een Benelux-competitie. ‘Maar Ajax en Feyenoord zagen het niet als toegevoegde waarde om tegen Belgische clubs te spelen. Op een gegeven moment is het doodgebloed. Ik ben heel blij dat Marco van Basten het plan nieuw leven in heeft geblazen. Van Basten is iemand met een grote statuur.’

Manager Marc Degryse van Club Brugge is ook enthousiast. ‘Fantastisch, alleen tien jaar te laat. Maar wat ons betreft gaan we met het idee aan de slag.’

Vraaggesprek: pagina 17