Vakbond NedCar dreigt Smartauto's te “gijzelen'

Werknemers van Nedcar leggen beslag op alle exemplaren van de Smart For-Four die de autofabriek produceert, als directeur Zetsche van Smart-eigenaar DaimlerChrysler niet binnen twee weken wil praten over de aangekondigde productiestop van de Smart.

Dat heeft de vakbond FNV Bondgenoten gezegd. Met dit dreigement hoopt de bond de werkgelegenheid bij de fabriek in het Limburgse Born veilig te stellen. Volgens de bond dreigen drie- tot zeshonderd van de in totaal drieduizend werknemers hun baan te verliezen.

Als het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler zijn activiteiten bij Nedcar stopt, wordt de fabriek alleen nog gebruikt door Mitsubishi Motors, de Japanse eigenaar van NedCar die in Born de Mitsubishi Colt maakt.

Maar omdat één model onvoldoende is om de fabriek draaiende te houden, eist FNV Bondgenoten dat DaimlerChrysler zijn productie bij NedCar handhaaft, totdat Mitsubishi er een tweede model introduceert. Het is nog onbekend wanneer DaimlerChrysler de productie van de Smart wil beëindigen. Het concern heeft tot dusverre alleen verklaard “op termijn' te zullen stoppen.

Mitsubishi maakt waarschijnlijk vandaag zijn plannen met NedCar bekend. Het bestuur van Mitsubishi heeft gisteren op het hoofdkantoor in Tokio over de kwestie vergaderd De uitkomst van dit overleg wordt vandaag aan de directie van NedCar in Nederland bekendgemaakt door een delegatie uit Japan. Het is niet bekend wanneer het personeel van Nedcar over de uitkomst zal worden geïnformeerd.

Een staking is niet aan de orde, omdat die ook de productie van de Mitsubishi Colt zou treffen, en dat is niet de bedoeling, aldus FNV Bondgenoten. Vakbond CNV beraadt zich nog op mogelijke acties. Vakbond De Unie voert maandag overleg met zijn kaderleden.

NedCar heeft vorig jaar circa 115.000 auto's gebouwd. Welk deel daarvan uit Smarts bestaat, wil het bedrijf niet zeggen.