Toshiba lanceert hd dvd-speler in Japan

Toshiba heeft vandaag in Japan een hd dvd-speler op de markt gebracht. Het Japanse elektronicaconcern is daarmee de eerste die de nieuwe generatie dvd op de consumentenmarkt lanceert.

Toshiba is de eerste elektronicafabrikant die een dvd-speler met high definition-kwaliteit op de markt brengt. Foto Reuters Models present Japan's electronics maker Toshiba Corp's new HD DVD player in Tokyo March 31, 2006. Toshiba started rolling out its high definition DVD players in Japan, becoming the first company to offer next-generation optical disc players worldwide. REUTERS/Toru Hanai REUTERS

De hd dvd-standaard van Toshiba concurreert met de Blu-Ray Disc van Sony en Philips. Beide systemen maken het mogelijk films in hd-kwaliteit (high definition) op te slaan. De verwachting is dat consumenten, zodra ze een hd-televisie hebben aangeschaft, ook hun dvd-speler zullen inruilen voor een apparaat dat voor een hogere kwaliteitsstandaard is ingericht. Welke van de twee systemen zal uitgroeien tot de nieuwe standaard, is nog onbeslist.

De hd dvd-speler van Toshiba in Japan kost in de winkel 110.000 yen (773 euro). Toshiba verwacht er dit jaar 600.000 à 700.000 van te kunnen verkopen. Volgend kwartaal zal de elektronicafabrikant ook met een hd dvd-speler uitgeruste pc's op de markt brengen.

Analisten verwachten dat de nieuwe generatrie dvd-speler de elektronicamarkt een nieuwe impuls zal geven. Wel vrezen ze dat veel consumenten zullen afwachten met het aanschaffen van een apparaat tot duidelijk is of de hd dvd of de Blu-Ray Disc de nieuwe standaard wordt. Voor de elektronicafabrikanten zou de concurrentiestrijd kunnen uitdraaien op een kostbare operatie, vergelijkbaar met de jarenlange strijd tussen de standaarden VHS en Betamax voor video in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De twee rivaliserende groepen die hd dvd en Blu-Ray Disc op de markt brengen, hebben beide drie jaar uitgetrokken voor de concurrentiestrijd. Vrijwel alle filmstudio's en elektronicaconcerns hebben één kant gekozen. Sommige filmproducenten hebben al besloten hun producten in beide standaarden uit te brengen.

Sony heeft eerder gezegd dat de Blu-Ray Disc-spelers in juli op de markt komen in de VS. Wanneer de rest van de wereld volgt, is nog onbekend.