Topman Unilever zit financieel niet fout

Het één-tweetje in het publieke debat en de gispende commentaren in de media over salarissen in de top van het bedrijfsleven zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het is teleurstellend datdeze krant daaraan op 29 maart met een tendentieus artikel over dit thema heeft bijgedragen. Het is bovendien vanuit een verkeerd vertrekpunt geschreven.

Antony Burgmans van Unilever is niet ”vervroegd met pensioen” gegaan, zoals vermeld, maar werkt sinds de algemene vergadering van aandeelhouders in mei 2005, toen hij terugtrad als CEO, (meer dan) fulltime als voorzitter van de Board van Unilever. Hij krijgt, conform de code Tabaksblat, het basissalaris dat hij als CEO genoot een jaar doorbetaald en had de volle vrijheid te doen met zijn tijd wat hij wilde.

De heer Burgmans accepteerde het verzoek om als voorzitter van Unilever NV en PLC actief te blijven, wat hij zonder vergoeding doet. In de Britse pers is daarop positief gereageerd ”so you are getting a Chairman for free..”, terwijl in deze krant de suggestie wordt gewekt dat iemand weg is, maar nog wel ten onrechte een beloning ontvangt. Dat ook nog over toegekende opties en aandelen wordt gesproken om de verontwaardiging compleet te maken, is teleurstellend omdat het uitsluitend gaat om rechten uit het verleden, terwijl de heer Burgmans bij de nieuwe toekenning van prestatieaandelen en TSR-aandelen niet langer meedoet.

    • Tanno Massa Director Media Relations Unilever Nv