Tij verloopt voor Londense beurs

Net als andere bieders op de London Stock Exchange (LSE) wilde Nasdaq vermijden in een veiling met concurrerende aandelenbeurzen verzeild te raken. Maar ook Nasdaq kwam vervolgens in een veiling met LSE-aandeelhouders terecht - en moest zich daarop terugtrekken.

De Amerikaanse schermenbeurs heeft zijn bod van 2,4 miljard pond (3,4 miljard euro) in contanten pas drie weken geleden gedaan. Het leek een schot voor open doel. Het bod van de Australische Macquarie Bank van 1,5 miljard pond had net schipbreuk geleden. En de enige voor de hand liggende tegenbieder, de New York Stock Exchange (NYSE), leek nog niet klaar om erin te stappen. Die beurs was nog maar net van eigendomsstructuur veranderd.

Evenzo probeerde Deutsche Börse haar continentale rivaal Euronext buiten te sluiten, door in december 2004 een bod van 1,4 miljard pond op de LSE uit te brengen, in de verwachting dat beleggers het bod wel zouden slikken omdat ze dan vlak voor het einde van het jaar hun prestaties nog konden verbeteren. Macquarie dacht dat de LSE een weerloos doelwit was en Deutsche Börse en Euronext zijn vorig jaar verstrikt geraakt in mededingingshoorzittingen.

Alle drie de gegadigden hebben de waarde van de LSE-aandelen zien stijgen in afwachting van een veiling die nooit heeft plaatsgevonden. De koers van de LSE is nog steeds hoger dan vlak voor de bekendmaking van het nieuws over het bod van Nasdaq.

Het is moeilijk in te zien hoe een van de drie bovengenoemde gegadigden nu op geloofwaardige wijze kan terugkeren om een bod uit te brengen dat dicht bij de huidige waarde van de LSE ligt. Dan blijven de NYSE en Euronext over. Beide beurzen kunnen de meeste synergievoordelen ontlenen aan een samengaan met Londen. Beide hebben ook wijselijk vermeden een biedprijs te noemen.

De grotere omvang van de NYSE verschaft de New Yorkse beurs meer vuurkracht dan Nasdaq om een bod in contanten te doen. Het kleinere Euronext zou de aandeelhouders een fusie zonder premie moeten zien te verkopen door hen te laten profiteren van de koersstijging na een transactie.

Maar als een van beide beurzen elders een overname zou doen, zouden de opties van de LSE ineenschrompelen. En een inzinking van de markten zou snel de glans doen verdwijnen van de zelfstandigheidsperspectieven van de LSE. Clara Furse, de topvrouw van de LSE, moet daarom proberen zo spoedig mogelijk een transactie te beklinken. Nu de belangrijkste aandeelhouders hun bezit kortwieken, kan de LSE zijn miraculeuze vermogen al aan het verliezen zijn om bieders te laten afdruipen.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Christopher Hughes