Telfort: geen plaats meer voor olympisch kampioen

Tot ontsteltenis van de hoofdpersoon zelf heeft Team Telfort gisteren de samenwerking met olympisch kampioen Bob de Jong beëindigd. De schaatsploeg van coach Ingrid Paul bood hem twee maanden na zijn gouden race in Turijn geen nieuw contract aan. Telfort trok wel Jochem Uytdehaage aan.

De Jong liet in een persverklaring weten zeer teleurgesteld te zijn in het standpunt van de ploeg en coach Paul. De mededeling kwam totaal onverwacht voor de 29-jarige schaatser, omdat hij een dag eerder voor het eerst met Telfort sprak over een mogelijke hernieuwde samenwerking.

De Jong deed vorige maand in Turijn zijn wanprestaties op de 5.000 en de 10.000 meter van vier jaar geleden in Salt Lake City vergeten; hij won goud op de tien kilometer. Die prestatie bleek niet voldoende om de ploegleiding ervan te overtuigen hem een nieuw contract aan te bieden. ‘Dit was geen gemakkelijke beslissing’, vertelde teammanager Michiel Bloem. ‘Maar de komende twee jaar wil Team Telfort zich focussen op de middenafstand en het allrounden. Daarom nemen wij afscheid van Bob de Jong.’ Volgens Bloem waren de financiële redenen slechts van secundair belang. Dat De Jong recht heeft op een goed salaris, betwist hij niet. ‘Bob is olympisch kampioen. Daar hoort een goed salaris bij, maar dat kon Team Telfort niet betalen.’

De telecomaanbieder had wel voldoende geld om Jochem Uytdehaage aan te trekken. De tweevoudig olympisch kampioen van Salt Lake City (5.000 en 10.000 meter) kon een nieuw contract tekenen bij TVM, maar de schaatser uit Blaricum meende dat hij een nieuwe prikkel nodig had. Daarom verhuist hij naar de formatie van coach Paul.

‘Ik heb zeven leerzame jaren gehad bij Gerard Kemkers, met veel hoogtepunten en mooie momenten’, reageerde Uytdehaage. ‘Ik stond op een tweesprong en wilde nu kiezen voor iets heel anders. Met enige weemoed neem ik nu afscheid van mijn TVM-schaatsploeg. Ik hoop het ze sportief nog erg lastig te maken.’

Uytdehaage zal zich bij Telfort weer focussen op het allrounden. Coach Paul ziet de toekomst zonnig in. ‘Jochem is enorm gedreven en we gaan er alles aan doen om hem weer hard te laten schaatsen’, sprak de trainster. ‘We hebben wederom een sterk team met potentie over de volle breedte.’

Jan Bos, Stefan Groothuis, Remco Olde Heuvel en Gretha Smit tekenden een nieuwe verbintenis bij Telfort. Ralf van der Rijst moet op zoek naar een andere werkgever.