Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de Belgische journaliste en moslima Hind Fraihi, die twee maanden undercover in de Brusselse wijk Molenbeek, daar beter bekend als ‘Klein Marokko' woonde. Ze schreef over haar ervaringen met radicaliserende moslims een boek. En een reportage uit Brussel, waar duizenden Europeanen aan het zogeheten ‘concours' meededen voor een baan als ambtenaar bij de EU. Een aantal Nederlandse deelnemers werd deze week gevolgd. Ned.2, 18.20-18.50u.

Eerste aflevering van de nieuwe serie De leugen regeert met presentator Felix Meurders (foto) waarin de media kritisch worden gevolgd. Vanavond over de hoestmiddelen die als drugs gebruikt zouden worden en een terugblik met burgemeester Arie Meerburg van Alkemade in Zuid-Hollland op de docu-soap in de actualiteitenrubriek Netwerk over de afgelopen verkiezingen. Ned.3, 20.15-20.55u. Foto Leendert JansenFoto Leendert Jansen Jansen, Leendert

Netwerk. Reportage uit Amersfoort over de hoofdrolspelers en achtergronden bij het drama rondom de moord op de 16-jarige Babak, die afgelopen zaterdag door een 19-jarige plaatsgenoot werd doodgeschoten. Verder voor- en tegenstanders over psychiaters die aansluiting zoeken bij de alternatieve geneeswijze. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Discussie met D66-minister Laurens-Jan Brinkhorst, Tweede-Kamerlid voor de VVD Anton van Schijndel, ondernemer Roel Pieper en advocate Esther de Vrede over de belemmeringen die Nederlandse bedrijven ondervinden met vestigingen in het buitenland om voor hun managers visa voor Nederland te krijgen. Ook het hoger onderwijs ondervindt last van de bureaucratische beperkingen die worden opgeworpen als het onderzoekers of studenten uit het buitenland wil aantrekken. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Explorations: The secret world of Smell. Toen wetenschappers ontdekten hoe belangrijk geurboodschappen in de dierenwereld zijn, namen ze aan dat geur ook belangrijk is voor mensen. Nu weten we dat we bijna alles proeven via geur, maar dat geur ook emoties beïnvloedt. National Geographic, 19.00-19.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. Terugblik op hoogte- en dieptepunten op televisiegebied in de afgelopen maand met de presentatoren Wendy van Dijk, Wilfred Genee, Catherine Keyl en vast panellid Joost Zwagerman. Aan de orde komen het voetbal bij Talpa, de gemeenteraadsverkiezingen, Max & Catherine, De Roddelrubrieken, de kijkcijferhit Groeten Terug en de nieuwe schema's van de publieke omroep. Ned.3, 19.00-19.45u.

De Leeuw in Vlaanderen. Rick de Leeuw praat met de Vlaamse zanger Helmut Lotti over zijn activiteiten in Amerika, met de acteur Dirk Roofthooft over de monologen van Jan Fabre en violiste Sterre De Raedt over een zeldzame Stradivarius die in 1985 werd gestolen en nu weer is teruggevonden. België 2 (Canvas), 21.30-22.15u.

Barend & van Dorp. Gasten zijn Jochum ten Haaf en Ricky Koole, die de hoofdrol spelen in de nieuwe film Sportman van de eeuw. Huisarts en ex-wethouder Rob Oudkerk laat zijn licht schijnen over de politieke gebeurtenissen van de afgelopen week en een optreden van Jazz Orchestra of the Concertgebouw samen met singer/songwriter Julian Thomas. Talpa, 23.00-0.10u.

informatief

Vinger aan de pols op locatie. Serie over de kinderpolikliniek van het VU medisch centrum in Amsterdam volgt vanavond Chad, die spastisch in beide benen is, Kate, die aan haar amandelen wordt geopereerd en Mitchel die een operatie aan zijn open verhemelte moet ondergaan. Ned.2, 20.00-20.30u.

Schatjes. Psychologe Fina van de Pol leert de vader van de hyperactive en agressieve 6-jarige Kay een echte vader-zoonband bij te brengen. Hij knuffelt bijvoorbeeld nooit met Kay. De band die Kay op het eind met zijn vader heeft, blijkt een basis waarop het leven met Kay een stuk liefdevoller wordt. Ned.1, 21.00-21.50u.

My appalling school report. Slot van een vierluik, waarin bekende Britten over hun slechte schoolrapport vertellen. Vanavond wordt het moderne schoolrapport van de internet- en computergeneratie vergeleken met de oude stijl-rapporten van wetenschapper Albert Einstein en schrijver Roald Dahl. BBC2, 23.00-23.30u.

sport

Eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van FC Utrecht tegen RKC Waalwijk. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u.

De wedstrijden: Eredivisie. Onder meer een samenvatting van AZ tegen NAC. Talpa, 22.30-23.00u.