Televisie Film van de dag

Sleepy Hollow. Tim Burton maakte in 1999 een film die zich afspeelt in 1799. Zo werden grappen mogelijk over de komst van een nieuwe eeuw. ‘The millennium is almost upon us’, roept Ichabod Crane (Johnny Depp) aan het begin van Sleepy Hollow, de verfilming van Washington Irvings The Legend of Sleepy Hollow uit 1819. Ichabod is een rationeel ingestelde speurder uit de grote stad die naar het plaatsje Sleepy Hollow wordt gestuurd om de zaak van de ‘headless horseman' op te lossen. Deze seriemoordenaar heeft al drie mensen van hun hoofd ontdaan. Zoals altijd bij Burton is het uiterlijk van de film zeer verzorgd. De sets zijn fantasievol, baden in een onheilspellend, goudgeel licht en de sfeer is zeer gotisch. Er worden wat noten gekraakt over wetenschap versus bijgeloof, en de figuren zijn typisch buitenstaanders die hun plaatsje in de wereld moeten veroveren.

(Tim Burton, 1999, VS/D), Net 5, 22.25-0.20u.

    • André Waardenburg