Statuut Catalonië door parlement

Het statuut voor de Spaanse regio Catalonië, dat de afgelopen maanden voor grote spanning tussen regering en oppositie zorgde, is gisteren aangenomen door het Spaanse parlement. Met het statuut krijgt Catalonië meer bevoegdheden en autonomie ten opzichte van Madrid.

In een fel debat noemde de conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy het statuut ‘een kolossale vergissing’, het begin van het einde van de staatsvorm zoals die na de dictatuur van Franco is ontworpen. Een absolute meerderheid stemde voor. Behalve de conservatieve oppositie stemde ook de Catalaanse Republikeinse Partij ERC - coalitiegenoot van de regioregering, aanvankelijk voorstander en een van de initiatiefnemers van het nieuwe statuut - tegen.

De goedkeuring van het nieuwe statuut wordt gezien als een breuk in de brede parlementaire consensus die ruim dertig jaar het beleid in grote staatsrechtelijke kwesties heeft bepaald.

In conservatieve kring bestaat de vrees dat de regio nu zal streven naar een eigen staat. Vooral de term ‘natie' bij de definiëring van Catalonië in de preambule van het statuut, wekt de woede van de conservatieve Partido Popular. Volgens de oppositie is dit een verkapte wijziging van de Spaanse grondwet, die de huidige staatsvorm van zeventien onafhankelijke regio's zal ondergraven.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero nam geen deel aan het debat. Volgens zijn woordvoerders was dit van meet af aan de bedoeling. Van verschillende zijden werd er evenwel op gewezen dat de wapenstilstand van de Baskische terreurorganisatie ETA de afgelopen dagen voor een gemeenschappelijk optrekken met de oppositie heeft gezorgd en dat er binnen de regering geen behoefte was om dat beeld te verstoren in een fel debat over het Catalaanse statuut.

Het nieuwe statuut zal nu worden behandeld door de Senaat. Vervolgens wordt de tekst onderworpen aan een volksraadpleging in Catalonië die voor juni is voorzien.