Polen: een lintje voor de aartsvijand

De Poolse president Lech Kaczynski, een fervente anticommunist, heeft ‘per ongeluk’ een oorlogsmedaille toegekend aan Wojciech Jaruzelski, de sterke man in Polen onder het communisme van de jaren tachtig. Volgens woordvoerders wist de president niet wat hij ondertekende en is hij misleid.

Generaal Jaruzelski, met zijn karakteristieke donkere bril, rolde in 1981 met harde hand de vrije vakbond Solidariteit op. Kaczysnki, die destijds zij aan zij met Lech Walesa tegen de communisten vocht, schildert de generaal doorgaans af als het vleesgeworden kwaad. Het onbedoelde eerbetoon aan zijn oude vijand sloeg dan ook in in als een bom.

Volgens zijn woordvoerders wist de president van de nominatie van Jaruzelski voor een onderscheiding, maar was de beslissing hierover uitgesteld. ‘Iemand’ heeft de generaal toch op de lijst gezet en ‘de president leest niet alles wat hij ondertekent’, aldus zegsman Maciej Lopinski. De zaak krijgt ‘personele consequenties’.

Jaruzelski verscheen woensdag op televisie met zijn Kruis voor Siberische Bannelingen en het bijbehorende, door Kaczynski ondertekende document en prees het gebaar van Kaczynski. ‘Het laat zien dat president Kaczynski de tweespalt te boven is gekomen.’ Jaruzelski was genomineerd voor de medaille door een organisatie van oud-strijders.

In principe voldoet de generaal aan de voorwaarden die aan de medaille worden gesteld. Na het uitbreken de Tweede Wereldoorlog werden hij en zijn familie door de Russen gedeporteerd naar Siberië, waar zijn vader stierf en de jonge Jaruzelski zelf zich na enkele jaren aansloot bij het Poolse leger dat mét het Rode Leger tegen de nazi's vocht.

Jaruzelski zelf besloot gisteren de ‘vergissing’ van Kaczynski goed te maken: hij stuurde de onderscheiding naar de president terug, met de sardonische toevoeging dat het hem spijt als ‘deze situatie u persoonlijk smart heeft bereid’.