Pas verschenen

Margaret Atwood: De tent (The Tent). Vert. Servaas Goddijn. Prometheus, 152 blz. € 17,95

Bundel met door de Canadese schrijfster zelf geïllustreerde korte verhalen over zaken als oorlogen, de positie van vrouwen, kolonialisme, het milieu en machtsmisbruik. ‘Niet op onze hoede door Atwoods droge, absurdistische toon, kan haar kale benadering opeens gapende afgronden voor onze voeten openen, in verrassende perspectiefverschuivingen’ (Corine Vloet in Boeken, 17.03.06).

P. A. Daum: Uit de suiker in de tabak. Nijgh & Van Ditmar, 328 blz. € 15,–

Eerste roman (1885) van P. A. Daum (1850-1898), als feuilleton verschenen in het dagblad Het Indisch Vaderland, gaat over een planter die aan lager wal raakt door de keuze voor het verkeerde gewas. ‘Daum is de schrijver die zo beeldende schreef over Indische toestanden, dat zijn lezers er rode oortjes van kregen’ (Kester Freriks in CS, 18.09.98).

Per Olov Enquist: Het record (Sekonden) Vert. J. Bernlef en Cora Polet.Ambo, 352 blz. € 19,95

Roman van de Zweedse schrijver Per Olov Enquist (1934) over het bedrog van een kampioen kogelslingeren, verteld door diens zoon. ‘In Het record, Enquists schitterende sportroman wemelt het van de ‘zware’ literaire symboliek en is de aandacht sterk gericht op het innerlijk van de personages’ (Stine Jensen in Boeken, 12.02.02).

Al Galidi: Maanlichtmoerassen. Meulenhoff/Manteau, 196 blz. € 17,95

Mevrouw WC doet er alles aan zichzelf te veranderen , maar ‘Waarom moet ik om mezelf te zijn mezelf, mijn dromen en mijn leven tussen vier muren begraven?’ In zijn tweede roman probeert de in Irak geboren Nederlandse schrijver Al Galidi het verhaal te vertellen van de ‘overwinning van de binnenkant op de buitenkant’.

Bob den Uyl: Onuitroeibare misverstanden. Thomas Rap, 332 blz. € 14,90

Bloemlezing met een nieuwe selectie verhalen van Bob den Uyl (1930-1992).

Non-Fictie

Tussen moeder en zoon Briefwisseling tussen Margo Kessler- de Lange en haar zoon Dolph, 1901-1938. Stichting Kessler-de Lange, 424 blz. € 35,-Omvangrijk met foto’s geïllustreerd boek met de correspondentie tussen Margo Kessler -de Lange (1860-1938), vrouw van voormalig directeur van de Koninklijke Olie Jean Baptist August Kessler (1853-1900), en haar oudste zoon Dolph Kessler (1884-1945). Achter in het boek is een losse bijlage met de stamboom van de familie (info: hambeppe@xs4all.nl).Theo van den Bogaard (sam.): Mijn rust is heen, mijn hart is zwaar De mooiste liederen uit de klassieke muziek. Bert Bakker, 286 blz. met cd, € 19,95Overzicht van de geschiedenis van de liedkunst. Op de bijgevoegde cd is te horen hoe tekst en melodie een eenheid kunnen vormen, stemmen van onder anderen Dame Kiri Te Kanawa, Barbara Bonney en Bryn Terfel.Bill Bryson: Terug in Amerika Een voettocht door de Appalachen (A Walk in the Woods). Vert. Servaas Goddijn. Atlas, 302 blz. € 19,90Verslag van Brysons tocht over het 2.000 mijl lange voetpad langs de Appalachen. Bryson ‘doorspekt zijn verhaal met achtergrondinformatie over het pad en de streken waar hij doorheen trekt, en felle kritiek op de National Park Service en de Forest Service, die door hun wanbeheer samen verantwoordelijk zijn voor niets minder dan een ecologische ramp’ (Corine Vloet in Boeken, 13.11.98).Rob Vreeken: Bombay, hyperstad. Meulenhoff/De Volkskrant, 238 blz. € 18,50Verslag van Volkskrant-journalist Rob Vreeken over een van de grootste steden ter wereld. Hij sprak met activisten, ondernemers, Bollywood-filmers, voddenraapsters, bedelaars en fotomodellen. De foto’s in het boek zijn van Raymond Rutting.Stichting Kessler-de Lange, 424 blz. € 35,-

Omvangrijk met foto’s geïllustreerd boek met de correspondentie tussen Margo Kessler -de Lange (1860-1938), vrouw van voormalig directeur van de Koninklijke Olie Jean Baptist August Kessler (1853-1900), en haar oudste zoon Dolph Kessler (1884-1945). Achter in het boek is een losse bijlage met de stamboom van de familie (info: hambeppe@xs4all.nl).

Theo van den Bogaard (sam.): Mijn rust is heen, mijn hart is zwaar De mooiste liederen uit de klassieke muziek. Bert Bakker, 286 blz. met cd, € 19,95

Overzicht van de geschiedenis van de liedkunst. Op de bijgevoegde cd is te horen hoe tekst en melodie een eenheid kunnen vormen, stemmen van onder anderen Dame Kiri Te Kanawa, Barbara Bonney en Bryn Terfel.

Bill Bryson: Terug in Amerika Een voettocht door de Appalachen (A Walk in the Woods). Vert. Servaas Goddijn. Atlas, 302 blz. € 19,90

Verslag van Brysons tocht over het 2.000 mijl lange voetpad langs de Appalachen. Bryson ‘doorspekt zijn verhaal met achtergrondinformatie over het pad en de streken waar hij doorheen trekt, en felle kritiek op de National Park Service en de Forest Service, die door hun wanbeheer samen verantwoordelijk zijn voor niets minder dan een ecologische ramp’ (Corine Vloet in Boeken, 13.11.98).

Rob Vreeken: Bombay, hyperstad. Meulenhoff/De Volkskrant, 238 blz. € 18,50

Verslag van Volkskrant-journalist Rob Vreeken over een van de grootste steden ter wereld. Hij sprak met activisten, ondernemers, Bollywood-filmers, voddenraapsters, bedelaars en fotomodellen. De foto’s in het boek zijn van Raymond Rutting.