pas verschenen

FICTIE

De tent (The Tent).

Margaret Atwood

Vert. Servaas Goddijn. Prometheus, 152 blz. € 17,95

Bundel met door de Canadese schrijfster zelf geïllustreerde korte verhalen over zaken als oorlogen, de positie van vrouwen, kolonialisme, het milieu en machtsmisbruik.

Uit de suiker in de tabak

P. A. DaumNijgh & Van Ditmar, 328 blz. € 15,–

Eerste roman (1885) van P. A. Daum (1850-1898), als feuilleton verschenen in het dagblad Het Indisch Vaderland, gaat over een planter die aan lager wal raakt door de keuze voor het verkeerde gewas. ‘Daum is de schrijver die zo beeldend schreef over Indische toestanden, dat zijn lezers er rode oortjes van kregen’ (Kester Freriks in CS, 18.09.98).

Het record (Sekonden)

Per Olov EnquistVert. J. Bernlef en Cora Polet. Ambo, 352 blz. € 19,95

Roman van de Zweedse schrijver Per Olov Enquist (1934) over het bedrog van een kampioen kogelslingeren, verteld door diens zoon. ‘In Het record, Enquists schitterende sportroman, wemelt het van de ‘zware’ literaire symboliek en is de aandacht sterk gericht op het innerlijk van de personages’ (Stine Jensen in Boeken, 12.02.02).

Maanlichtmoerassen

Al GalidiMeulenhoff/Manteau, 196 blz. € 17,95

Mevrouw WC doet er alles aan zichzelf te veranderen , maar ‘Waarom moet ik om mezelf te zijn mezelf, mijn dromen en mijn leven tussen vier muren begraven?’ In zijn tweede roman probeert de in Irak geboren Nederlandse schrijver Al Galidi het verhaal te vertellen van de ‘overwinning van de binnenkant op de buitenkant’.

Onuitroeibare misverstanden

Bob den UylThomas Rap, 332 blz. € 14,90

Bloemlezing met een nieuwe selectie verhalen van Bob den Uyl (1930-1992).

Non-Fictie

Mijn rust is heen, mijn hart is zwaar. De mooiste liederen uit de klassieke muziek.

Theo van den Bogaard (sam.)Bert Bakker, 286 blz. met cd, € 19,95

Overzicht van de geschiedenis van de liedkunst. Op de bijgevoegde cd is te horen hoe tekst en melodie een eenheid kunnen vormen, stemmen van onder anderen Dame Kiri Te Kanawa, Barbara Bonney en Bryn Terfel.

Terug in Amerika. Een voettocht door de Appalachen (A Walk in the Woods).

Bill BrysonVert. Servaas Goddijn. Atlas, 302 blz. € 19,90

Verslag van Brysons tocht over het 2.000 mijl lange voetpad langs de Appalachen. Bryson ‘doorspekt zijn verhaal met achtergrondinformatie over het pad en de streken waar hij doorheen trekt, en felle kritiek op de National Park Service en de Forest Service, die door hun wanbeheer samen verantwoordelijk zijn voor niets minder dan een ecologische ramp’ (Corine Vloet in Boeken, 13.11.98).

Bombay, hyperstad.

Rob VreekenMeulenhoff/de Volkskrant, 238 blz. € 18,50

Verslag van Volkskrant-journalist Rob Vreeken over een van de grootste steden ter wereld. Hij sprak met activisten, ondernemers, Bollywood-filmers, voddenraapsters, bedelaars en fotomodellen.