Overal in huis liggen kladblokjes

Straatdichter Laser 3.14 is bezeten van taal en tekst.

's Nachts beschrijft hij containers in Amsterdam.

Straatdichter Laser 3.14 is bezeten van taal en tekst. 's Nachts beschrijft hij containers in Amsterdam. laser314.com

“Je kunt de stad al een aantal maanden lezen“, schrijft Omar Muñoz Cremers op zijn weblog. De blogger doelt op de kreten, citaten en dichtregels die op de gekste plekken in het Amsterdamse straatbeeld opduiken. Kleine - meestal Engelse - berichtjes voor de oplettende voorbijganger. Ze zijn het werk van straatkunstenaar Laser 3.14, die met een spuitbus bouwschuttingen, schaftwagens en containers volschrijft. “Die plotse confrontatie met een zin, uit de context, terwijl je in beweging bent, werkt uitmuntend. Eindelijk weer eens iets spannends, met poppretentie, aan de gang in Mokum.“

Niet iedereen kan de straatkunst van Laser 3.14 thuisbrengen. “Is het een geflipte tagger? Of toch een kunstenaar die de wereld een spiegel voorhoudt“, vraagt Lademein zich op haar weblog af. Laser 3.14: “Houd het maar op straatdichter, daar kan ik me het beste in vinden.“

De basis voor Lasers werk ligt in zijn jeugd. Destijds wemelde het in de hoofdstad van de krakersleuzen, vertelt hij. ““Trix is nix', dat soort kreten. Ik wist niet wat ze betekenden, maar ze intrigeerden me.“ Hij begon met graffiti en spoot aanvankelijk vooral figuren, maar sinds 2001 verspreidt hij maandelijks zo'n vijftig “dichtregels' door de stad.

De teksten bedenkt hij zelf. Ze komen vaak uit zijn eigen gedichten en hij laat zich inspireren door liedjes, literatuur en tv. “Overal in mijn huis liggen kladblokjes. Naast de bank, bij mijn bed. Ik noteer voortdurend zinnetjes die ik zie, hoor of bedenk. Het zijn regels waar iedereen zijn eigen interpretatie op kan loslaten.“

's Nachts trekt Laser 3.14 erop uit om te schrijven. Dat doet hij vooral op containers en bouwketen, omdat hij respect heeft voor privé-eigendom. “Ik heb een geweten gekregen. Voor een graffitischrijver is dat het slechtste wat hem kan overkomen.“ Maar als straatdichter vindt hij de schuttingen een perfect alternatief. Daardoor ontstaat een vorm van mobiele kunst. Zijn werk verplaatst zichzelf. Laser 3.14: “Ik schrijf alleen in Amsterdam, maar laatst zag ik een bouwkeet met mijn werk in Utrecht. En een andere stond plots in Zaandam. Ik kom mezelf overal tegen.“

Laser 3.14 omschrijft zijn werk als een artistieke bijdrage aan de stad. Dat de teksten worden verwijderd, hoort erbij. “Het zou zelfs vervelend zijn, als alles blijft staan“, vindt hij. “Je moet de stad zien als een grote galerie, die voortdurend vernieuwd wordt. Amsterdam is een gedicht dat steeds verandert.“

Lasers werk is te bekijken op: laser314.com

    • Lineke Nieber