Ook D66 Lelystad wil geen D66 heten

D66 in Lelystad wil geen D66 meer heten. ‘Democraten Lelystad' zou een betere naam zijn, vindt de afdeling. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart haalde de partij in Lelystad, die twee zetels had in de raad, zelfs te weinig stemmen voor één zetel. ‘Dat was desastreus’, zegt afdelingsvoorzitter Peter Slegers. En hij zegt: ‘Vriend en vijand zijn het erover eens dat we zijn genekt door het landelijke imago van D66.’

Afgelopen woensdag, tijdens een vergadering van actieve leden, werd bedacht dat de naam van de afdeling veranderd zou moeten worden. ‘Wegens het Buckler-effect’, zegt Slegers. ‘Het beeld van D66 is: een saaie partij, waar alleen ambtelijk jargon wordt gesproken. Daar stem je niet op.’

De regionale D66-afdeling in Friesland liet al eerder weten dat wordt gedacht aan naamsverandering. In Friesland verloor D66 alle raadszetels. De partij heeft in Friesland één Statenlid.

D66 in Lelystad wil niet alleen de naam, maar ook de boodschap veranderen. Die moet helderder worden, zegt bestuursvoorzitter Slegers. ‘Als je naar de landelijke website van D66 kijkt, zie je bijna een bestuurstechnisch verhaal dat zich alleen lijkt te richten op mensen die filosofie hebben gestudeerd. Kamerlid Boris van der Ham schrijft dat hij ‘vrijzinnigheid' mist in Nederland. Ik zou zeggen: het debat in Nederland is de afgelopen tijd zodanig verhard, dat ik me hier nauwelijks nog thuisvoel.’

Aletta Hekker, directeur van het landelijk partijbureau, vindt het ‘heel jammer’ dat afdelingen van naam willen veranderen. Omdat het ‘een teken’ is, zegt ze. ‘De naamsstelling op zich is niet zo'n probleem. Er zijn al vaker voorstellen geweest om de naam te veranderen en officieel heten we Democraten 66 en dan tussen haakjes D66.’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen waren er al D66-afdelingen die onder de naam ‘Democraten' meededen. Maar het ‘teken' is dat afdelingen niet meer bij D66 landelijk willen horen. Hekker: ‘We hebben begrepen dat de afdeling in Lelystad zich nog wel D66 voelt.’

Volgens Hekker is er nu vanuit partijbestuur en Kamerfractie ‘intensief contact’ met de afdeling. Fractievoorzitter Lousewies van der Laan en Kamerlid Boris Dittrich zouden gesprekken gaan voeren met het bestuur.