Negerzoen moet zijn naam terugkrijgen

De “negerzoen' heet sinds kort “Buyszoen', waarmee fabrikant Buys gehoor geeft aan klachten over racisme.

“Doorgeslagen politieke correctheid“, aldus critici.

Illustratie Ruben L. Oppenheimer Oppenheimer, Ruben L.

Eens

De meeste onderschrijvers van de stelling juichen de beslissing van Buys toe, omdat de fabrikant met de naamswijziging een vuist zou maken tegen sluimerend racisme in het taalgebruik. “Al is het een kleine groep die zich hierdoor gekwetst voelt, het is een kwestie van elementaire beschaving om daaraan tegemoet te komen“, schrijft Hans Erwich vanuit Massachusetts (VS).

“Het is niet leuk als een deel van de samenleving negerzoen een beledigende naam vindt“, aldus Jacqueline Schaalje uit Goes. “Een naamsverandering naar een niet-beledigend alternatief is daarom goed.“ Paul Weijers oordeelt vanuit Bangkok (Thailand) over de negerzoen als “een totaal verouderde naam die niet meer past in onze samenleving“.

“Het woord “neger' is gelukkig al behoorlijk in onbruik geraakt, door de stigmatiserende klank. Dus dat kan met negerzoen ook best lukken“, schrijft Ria Logtenberg uit Amsterdam. Over de nieuwe naam is zij minder enthousiast: “Wie gaat er nou vragen wie er nog een zoen wil? Dat maakt het “uitburgeren' van de term negerzoen wel een stuk moeilijker.“

Van de “eens'-stemmers betwijfelt een aantal de zuiver antidiscriminatoire motieven. “De firma Buys heeft ingezien dat het zakelijk gezien beter is een andere naam te gaan voeren“, meent Gert-Jan Windhorst uit Schalkwijk. “De actie levert zelfs nog enige reclame op, voor een commercieel bedrijf een prima zaak.“

Geen mening

Annet Wermers uit Oldenzaal heeft begrip voor de naamsverandering, maar spreekt de hoop uit dat dit niet het begin is van een trend: “Zwartepiet behoort tot onze cultuur. Het zou vreemd zijn om daar “Schoorsteenpiet' of angstvallig “Piet zonder kleur' van te maken. Mensen zouden er voortdurend grapjes over maken, waardoor die woorden een lading zouden krijgen die nu niet aanwezig is.“

Laurens H.J. Wachters uit Gorssel vindt de ophef “overdreven': “Voorlopig zullen die dingen in de volksmond wel gewoon negerzoenen blijven heten, en om die reden zal Van Dale het gewraakte woord ook wel moeten blijven opvoeren.“

Oneens

Veel van de “oneens'-stemmers verwerpen de beslissing van koekfabrikant Buys met termen als “te gek voor woorden', “bespottelijk' en “doorgeslagen politieke correctheid'. “Alsof iemand ooit aan een neger heeft gedacht terwijl hij zich in een negerzoen boorde“, stelt Simon Dikker Hupkes uit Amsterdam. “Bovendien is het een soortnaam en geen merknaam. In het dagelijks leven zullen we het bij de oude naam noemen.“

“Gaat het puur om het woord “neger'?“ vraagt Jopy Sol uit Breda zich af. “Als je dat woord als scheldwoord ervaart, maak er dan een geuzennaam van, dan ben je in één keer van het gezeur af.“

“De politieke-correctheidsmaffia heeft weer iets gevonden om zich over op te winden“, sneert Ronald Rens vanuit Latresne (Frankrijk): “Waarom niet Sneeuwwitje van naam veranderen?“ Anjo Schuite uit Nieuwegein vindt de naamswijziging juist averechts werken: “Door deze wijziging discrimineert men de zwarte medemens tot neger of negerin en gaat men voorbij aan de positieve aspecten van het woord. Het hek is van de dam als wij alle woorden die rieken naar discriminatie moeten veranderen.“

“Wat te doen met blanke vla, Franse slag, Schots en scheef, enzovoort“, schrijft Erik Huisman uit Den Haag. “Nu nog wachten op het schrappen van woorden als oudewijvenkoek, jodenkoeken, ouwehoeren, enzovoort“, vult Helmi van der Helm uit Waddinxveen aan.

“Kijk even in de nieuwste Van Dale en je ziet meteen waar de volgende aanval te verwachten is: negerboontje, negerdans, negerengels, negerhollands en zo zijn er meer!“, schrijft Egbert Boertien uit Rotterdam. “Overigens komt neger uit het Spaans en Portugees - “negro' - en het betekent gewoon zwart, net als het Latijnse moederwoord “niger'. Moeten Niger en Nigeria dan ook hun namen wijzigen?“ José Gelens uit Blokker zag haar weerzin tegen de stelling fraai verwoord op televisie: “Aldith Hunkar benaderde “het probleem' vanuit het beste perspectief door ons, kijkers, heel charmant een kus te geven met de woorden: “Hierbij krijgt u van mij de laatste negerzoen.' Verrukkelijk.“

Voor de geschiedenis van de omstreden zoen, ga naar buyszoenen.nl

Ook deelnemen? Ga naar nrc.nl/webcongres/aanmelden