Nedcar in Born mag Colts blijven maken

Mitsubishi blijft Colts produceren bij Nedcar. Dat heeft de Japanse autofabrikant gisteren bekend gemaakt. Daarmee lijkt de werkgelegenheid voor veel van de 3.000 werknemers van het bedrijf in het Limburgse Born voorlopig gegarandeerd.

Vakbond CNV noemt de bekendmaking een afleidingsmanouevre. ‘Dit zet mensen op het verkeerde been. Dat Mitsubishi de productie van de Colt voorlopig zou voortzetten, was wel duidelijk’, reageerde CNV-bestuurder Arthur Bot vanmorgen. ‘Het is veel te duur voor ze om de productie elders voort te zetten. Wij willen weten of er productie bijkomt, zodat het voortbestaan van de fabriek op langere termijn gegarandeerd is.’ Vanmiddag zouden de vakbonden een bijeenkomst hebben met de raad van commissarissen van Nedcar met daarin bestuurders van Mitsubishi. De bonden hopen daarin meer te horen over de plannen van de Japanners.

Afgelopen zaterdag maakte Daimler-Chrysler bekend dat het de produktie van de Smart For-Four bij Nedcar op korte termijn wil stoppen. Mitsubishi liet gisteren weten dat het onderhandelt met Daimler-Chrysler over een schadevergoeding. Het Duitse concern heeft in totaal één miljard euro gereserveerd voor het stoppen met de vierzitter van Smart. Dat geld kan onder meer worden aangewend voor een sociaal plan voor de paar honderd werknemers die in Born moeten afvloeien .

Bij de leden van het CNV is grote onzekerheid over hun baan, maakten ze gisteren duidelijk bij een bijeenkomst van hun bond. ‘Als die vanmiddag niet komt, willen ze zelfs aandringen op het onderhandelen over een sociaal plan voor iedereen. Maar zo ver zijn wij nog niet’, aldus Bot. Het CNV gaat vandaag bij premier Balkenende aandringen op steun voor Nedcar. ‘Dit is het bedrijf dat ooit bekendheid verwierf met het pientere pookje. Als we innovatie in Nederland willen hebben, dan moet er toch iets mogelijk zijn.’