Mystery Jets

Op Eel Pie Island, een eilandje in de Theems vlakbij Londen, woont een commune van muzikanten: The Mystery Jets. Daarin zitten Harry Harrison, zijn zoon Blaine en nog drie leden. Vader bracht zijn zoon groot op een dieet van progrock (Pink Floyd, Yes, King Crimson) en samen begonnen ze de band toen Blaine acht was. Nu is hij twintig, en is de eerste cd met de titel Making Dens verschenen. De liedjes zijn eerder episch dan poppy en er wordt een leger aan instrumenten ingezet om de verhalen te illustreren. Maar al zijn de nummers overladen met klank, dankzij de opgewonden jongensstem van Harrison houden ze hun directheid. Er staan op Making Dens verrassend uitgewerkte popliedjes, zoals You Can't Fool Me Dennis en Little Bag Of Hair.

Er zit bovendien een optimistisch hippie-geluid verstopt, dat doet denken aan de viool-en-feeststijl van Dexy's Midnight Runners, die furore maakten in de jaren 80. Ook een hippie-commune.

Mystery Jets spelen morgen op London Calling in Paradiso, Amsterdam. Mystery Jets. Making Dens (W 25646 3210)

    • Hester Carvalho