Midden-Europa kampt met wateroverlast

Midden-Europa - Duitsland, Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije - kampt met wateroverlast, die, zo wordt gevreesd, verder kan toenemen als het in het gebied blijft regenen.

In Duitsland is de afgelopen dagen door regenval en het smelten van sneeuw vooral in het zuiden van de deelstaat Saksen en in Beieren het peil van de grote rivieren gestegen en zijn mensen geëvacueerd. Dat is met name het geval in Pirna en Bad Schandau, in Saksen, waar het peil van de Elbe zodanig is gestegen dat rampalarm werd afgekondigd. In Bad Schandau werd de stroom afgesloten en moesten duizend mensen gisteren hun huis verlaten. In Pirna en in Dresden werden gebouwen met zandzakken beschermd. In Pirna voorkwamen ze overigens niet dat een deel van het stadscentrum onder water kwam te staan.

Het peil van de Elbe bereikte gisteren in Dresden 6,45 meter, tegen twee meter normaal. De autoriteiten in Saksen hebben laten weten alert te zijn, maar zich pas werkelijk ongerust te maken als het hard blijft regenen.

In het rampjaar 2002, toen grote delen van Duitsland en Tsjechië met watersnood kampten, bereikte de Elbe een peil van twaalf meter. Toen liep een groot deel van de historische centra van steden als Dresden en Praag onder water.

Ook Passau, in Beieren, wordt door hoog water bedreigd.

In de Tsjechische hoofdstad Praag wordt voor het eerst een speciale waterkering gebruikt om overstromingen te voorkomen. Toch zijn al 300 inwoners geëvacueerd; 1500 anderen is verteld dat ze zich op evacuatie moeten voorbereiden. De grootste problemen concentreren zich in Tsjechië vooralsnog langs de rivier de Dyje in het zuidoosten, waar tienduizend inwoners van de stad Znojmo zijn geëvacueerd en waar twee grensposten met Oostenrijk zijn gesloten. In 78 Tsjechische steden en dorpen is de alarmfase drie - de hoogste - afgekondigd. Twee mensen zijn inmiddels verdronken.

In Neratovice, dertig kilometer ten noorden van Praag, is een chemische fabriek stilgelegd om bij een eventuele overstroming van de Elbe lekkages van chemische stoffen te voorkomen. Niet ver daar vandaan, in Hrensko op de grens met Duitsland, zijn de eerste inwoners ook geëvacueerd.

In het rampjaar 2002 vielen in Tsjechië door overstromingen zestien doden en werd voor 2,5 miljard euro schade aangericht. De Tsjechische regering kwam gisteren in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken en premier Paroubek brak een bezoek aan Egypte af.

In Slowakije kampen inmiddels 123 steden en dorpen met wateroverlast. In het dorp Milnos, in het oosten, verdronk gisteren een kind. In Bratislava staat de Donau vier meter hoger dan normaal. In het westen van Slowakije is de toestand het ernstigst door het stijgen van het waterpeil van de Donau en de Morava.