Meeslepend gebonk over een puik geluidssysteem

Het kan een tel of vijf schelen, maar de Duitse technoproducer Johannes Heil is tamelijk constant als het om tijdsduur gaat. Alle tien nummers op Freaks R Us duren net zeven minuten. In zijn muziek is hij al net zo vormvast. Hij bedrijft een typisch Europese vorm van techno, die volop eer betoont aan de grote zwarte voorgangers uit Detroit, maar tegelijkertijd de ritmische subtiliteit van dat pionierswerk mist. Toch is dit meeslepende gebonk, over een puik geluidssysteem, ongetwijfeld uiterst effectief. Gebruik thuis lijkt minder voor de hand te liggen, maar Heil legt genoeg gevoel voor opbouw, lekkere melodieën en sterke vondsten aan de dag om de aandacht een dik uur lang vast te houden. Afsluiter The 1st daarentegen is een saai stuk filmische ambient zonder ook maar één beat. Heil moet gewoon loeistrak beuken, dat kan hij nou eenmaal goed en de dansende luisteraar heeft er ook nog wat aan.

CD

Johannes Heil: Freaks R Us

Klang, distr. Lowlands

Johannes Heil treedt 1 april op in Doornroosje in Nijmegen.

    • Jacob Haagsma