Maatregelen tegen Palestijnse regering

De Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties zullen de financiële steun aan de Palestijnse regering verminderen als deze blijft weigeren Israël te erkennen.

Dat is in Brussel bekendgemaakt na overleg van het zogeheten kwartet voor het Midden-Oosten, waarin de vier verenigd zijn. Vertegenwoordigers van het kwartet kwamen bijeen een dag nadat de nieuwe Hamasregering beëdigd was in Gaza-stad. De Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de fundamentalistische Hamas als een terroristische organisatie.

Wanneer en met hoeveel de Palestijnse steun gekort zal worden, is niet bekend. De vier herhaalden in een verklaring de eis aan de nieuwe Hamas-regering dat ze Israël moet erkennen, geweld moet afzweren en de reeds gesloten verdragen moet respecteren.

De Nederlandse minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) heeft intussen het Nederlandse diplomatieke contact met de Palestijnse regering verbroken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie gisteren bevestigd. Nederlandse diplomaten mogen niet met de Hamas-regering praten, zolang deze niet aan de eisen voldoet.

De nieuwe Palestijnse premier Haniyeh heeft op zijn beurt het principiële verzet van Hamas tegen elk Palestijns overleg met Israël gestaakt. Kort na zijn beëdiging liet hij weten er geen bezwaar te hebben dat president Abbas met Israël praat. Mits de dialoog zinvol is, zei hij.