‘Kwartet' voert druk op Hamas op

De druk op de pas aangetreden regering van Hamas in de Palestijnse gebieden om Israël te erkennen is opnieuw opgevoerd. In een speciale verklaring waarschuwen de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties dat de financiële hulp wordt stopgezet als Hamas zijn standpunt niet verandert. Tevens eist het 'kwartet' dat Hamas geweld afzweert. De Palestijnse verzetsbeweging die eind januari bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid behaalde, staat in het Westen nog steeds op de lijst van terroristische organisaties. De facto leeft Hamas overigens al geruime tijd een bestand na.

De Europese Unie is met een jaarlijkse bijdrage van 500 miljoen euro een van de grootste donors van de Palestijnse staat. Ongeveer de helft van dit bedrag komt rechtstreeks van de Unie, de andere helft is afkomstig van de verschillende lidstaten. Net als de Verenigde Staten heeft de Europese Unie direct na de verkiezingsoverwinning van Hamas laten weten de steun te zullen staken als Hamas zijn politiek niet wijzigt. Het probleem hierbij is dat diverse projecten maar ook salarisbetalingen direct afhankelijk zijn van het geld uit het Westen.

De Unie besloot dan ook tot een tijdelijke regeling. Een deel van het EU-geld gaat naar de regering, een ander deel wordt verdeeld via hulporganisaties. Ter discussie staat het geld dat via het Palestijns bestuur wordt uitgegeven. EU-buitenlandcoördinator Solana heeft eerder voorgesteld een deel van de financiële hulpstromen over te maken aan de niet ter discussie staande president Abbas. Het is de verwachting dat de EU tijdens een bijeenkomst op 10 april zal beslissen over de financiële hulpverlening.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft gisteren nog eens gezegd dat de Nederlandse regering geen contacten zal onderhouden met Hamasvertegenwoordigers. Hij zei dit in een reactie op het soortgelijke besluit van de Verenigde Staten en Canada.