In Frankrijk dreigt ‘echte krachtmeting'

De Franse oppositie en vakbonden hebben president Chirac vanmorgen gewaarschuwd voor een ‘echte krachtmeting' als hij vanavond de omstreden arbeidswet voor jongeren uitvaardigt.

Om acht uur zal Chirac in een toespraak op televisie zijn besluit bekendmaken. Hij kan de wet met onmiddellijke ingang uitvaardigen, nadat de Constitutionele Raad gisteren heeft bepaald dat de wet op de gelijke kansen, waarvan het arbeidscontract deel uitmaakt, niet strijdig is met de grondwet. De Raad formuleerde ‘geen enkele reserve’ tegen het CPE, een vast arbeidscontract voor jongeren tot 26 jaar dat werkgevers de mogelijkheid laat hen tijdens een proeftijd van twee jaar zonder motivering te ontslaan.

Deze punten staan centraal in het sociale verzet tegen het CPE, dat de afgelopen weken uitgroeide tot de grootste Franse protestgolf sinds tientallen jaren. Vanmorgen waren volgens de autoriteiten 58 universiteiten bezet of verstoord - sommige al meer dan een maand. Daarnaast zijn de lessen verstoord of afgelast op 450 middelbare scholen. Dat aantal loopt sinds een week op. Minister van Onderwijs Gilles de Robien heeft inmiddels gewaarschuwd dat de politie kan worden ingezet om bezette scholen te openen. Studenten en scholieren breiden hun acties sinds gisteren uit naar autowegen en treinstations, die zij in onder meer Lille, Rennes, Marseille enkele uren bezetten. Deze week brachten vakbonden en studentenorganisaties tussen 1 en 3 miljoen mensen op de been, een record sinds tien jaar.

De verwachting was vanmorgen in Parijs dat Chirac niet zal toegeven aan verschillende oproepen tot uitstel of afstel. Vanmorgen hebben alle linkse partijen in een gezamenlijke verklaring Chirac dringend gevraagd om de wet af te wijzen. Eerder riep oppositieleider François Hollande (PS) Chirac op de wet terug te sturen naar het parlement, dat de wet al op 9 maart definitief aannam.

Minister van Binnenlandse Zaken en UMP-leider Nicolas Sarkozy stelde voor de uitvaardiging van de wet uit te stellen om te proberen een compromis te bereiken. De bonden willen pas overleggen als de wet in ingetrokken.

Premier Villepin dringt echter aan op snelle uitvaardiging van de wet. Villepin heeft zich bereid verklaard ondertussen te praten over de hoofdpunten van het verzet: de proeftijd van twee jaar en het ontslag zonder motivering.